Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 15. 17:54

Távozik a csődközeli helyzetbe jutott Napster vezérigazgatója

Konrad Hilbers
Konrad Hilbers
[ZDNet] Elhagyja a Napstert a vállalat vezérigazgatója, Konrad Hilbers -- jelentette be a cég tegnap. Vállalathoz közeli források szerint a Napster csődközeli helyzetbe került, miután elutasította a német Bertelsmann médiabirodalom vételi ajánlatát.

Egy kedden írt e-mailben Hilbers megerősítette, hogy a Bertelsmannal folytatott tárgyalások kútba estek, ugyanis a Napster igazgatótanácsa elutasította a tervezett megállapodást. Hilbers szerint a heteken át előkészített megállapodástervezet kiutat jelenthetett volna a Napster számára, és sajnálja, hogy az igazgatótanács tagjai elutasították azt. "Meg vagyok győződve róla, hogy a tervezet elutasítása hiba volt és olyan helyzetbe hozza a vállalatot, amelynek én már nem akarok részese lenni" -- írta a távozó vezérigazgató.

A céghez közeli források szerint szintén távozik Shawn Fanning, aki a Napster szoftvert írta. Állítólag rajtuk kívül több vezető is elhagyta a vállalatot, köztük Jonathan Schwartz vezető jogász. Belsős források szerint az alkalmazottakat válaszút elé állították: vagy végkielégítéssel távoznak, vagy kivesznek egy hét fizetés nélküli szabadságot.

A Bertelsmann megerősítette a Napster megvásárlására tett kísérlet kudarcát. Érdekesség azonban, hogy a tárgyalások befejezése nem feltétlen jelenti azt, hogy a Napster nem lesz a Bertelsmanné, ugyanis a német médiabirodalom a Napster legnagyobb hitelezője, és amennyiben a Napster felszámolására kerül sor, a Bertelsmann ráteheti a kezét akár az egész vállalatra, akár bizonyos technológiákra.

A távozó vezérigazgató, Konrad Hilbers tavaly júliusban került a céghez azzal a céllal, hogy az addigra már betiltott ingyenes fájlcserélő szolgálatásból egy fizetős internetes zeneszolgáltatást hozzon létre. Azonban a tavaly őszre ígért szolgáltatás beindítását többször is elhalasztották, ugyanis nem tudtak megegyezni a lemezkiadókkal.

Belsős források szerint az utóbbi hónapok belső viszállyal voltak terhesek, és az első befektető John Fanning gyakran került nézeteltérésbe az igazgatótanács másik két tagjával, Hank Barryvel és John Hummerrel, a kockázati tőkebefektető Hummer Winblad embereivel.

Konrad Hilbers távozása és a Bertelsmann vételi ajánlatának visszautasítása nyomán a Napster igazán nehéz helyzetben van, hiszen bevétele gyakorlatilag semmi, az adósságok viszont megközelítik a 100 millió dollárt. A vállalat már többször is jelentősen csökkentette az alkalmazottai létszámát.

A cég képviselője szerint a Napster egyelőre nem kért csődeljárás maga ellen és nem is tervez ilyet. A vállalat közleményében az áll, hogy az elkövetkező hetek során további költségcsökkentési lépések várhatók és továbbra is befektetőt keresnek. Hogy ki lesz a távozó vezérigazgató utódja, az egyelőre nem tisztázott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról