Szerző: Vörös Péter

2002. március 11. 09:13

Az USA legnagyobb állami nyugdíjalapja a HP-Compaq egyesülés ellen fog szavazni

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A CalPERS (California Public Employees Retirement System) nyugdíjalap kezében 7,6 millió HP részvény van. A társaság most úgy döntött, hogy a Hewlett-Packard-Compaq egyesülés ellen fognak szavazni a részvényesek március 19-i szavazásán.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] A CalPERS (California Public Employees' Retirement System) nyugdíjalap kezében 7,6 millió HP részvény van. A társaság most úgy döntött, hogy a Hewlett-Packard-Compaq egyesülés ellen fognak szavazni a részvényesek március 19-i szavazásán.

Bár a nyugdíjalap kezében a HP forgalomban levő részvényeinek mindössze 0,5%-a van, a bejelentés mégis jelentős, mivel ez az első nyilvános megerősítése annak, hogy nem minden intézményi befektető fogadja el az Institutional Shareholder Services (ISS) tanácsát az egybeolvadással kapcsolatban. Az ISS múlt kedden azt ajánlotta az intézményi befektetői ügyfelei számára, hogy szavazzák meg a 22 milliárd $-os egyesülést.

Bár a CalPERS az ISS ügyfele, a döntés csupán néhány nappal azután jött, hogy a HP megkapta a jó hírt az ISS-től. Az ISS ügyfelei a HP intézményi befektetőinek 23%-át teszik ki, de az ügyfelek természetesen nem kötelesek elfogadni az ISS ajánlását.

Pat Macht, a CalPERS szóvivője elmondta, hogy figyelembe vették az ISS elemzését, mégis úgy vélték, hogy a Compaq-ért fizetendő ár túlságosan magas és a kockázatok nem érik meg a potenciális előnyöket.

Macht azt is elmondta, hogy a mostani döntés nem személyekről (értsd Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója) szóló szavazás. A CalPERS-nek mindkét cégben van részesedése (a Compaq-ban 6,5 millió részvény) és mindkét céggel kapcsolatban arra a döntésre jutottak, hogy az egyesülés nem szolgálja a részvényesek érdekeit.

A CalPERS szerint a Hewlett-Packard továbbra is az erősségeire (főként nyomtatók, szkennerek, tárolási eszközök, szolgáltatások és tanácsadás) kellene koncentrálnia.

Walter Hewlett, a HP-t alapító William Hewlett fia és az összeolvadás legnagyobb ellenzője a hétvégén nyílt levélben kérte a vállalat részvényeseit, hogy szavazzanak az összeolvadás ellen. "Még sosem voltam ennyire biztos benne, hogy a tervezett fúzió meghiúsul" -- írja. Hewlett eközben bejelentette, hogy az egyik legnagyobb kanadai nyugdíjalap, az Ontario Teachers Pension Plan Board is a Compaq felvásárlása ellen szavaz.

Pénteken a Hewlett-Packard részvényárfolyama 0,59$-ral (2,95%-kal) 20,59$-ra emelkedett, míg a Compaq-é 0,65$-ral (5,83%-kal) 11,80$-ra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról