Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 4. 16:07

Az Intel bejelentette a Pentium 4 mobil változatát

[Mmd] Az Intel a

[Mmd] Az Intel a mai napon bemutatta vezető processzora, a Pentium 4 mobil PC-khez szánt változatát. A kimondottan mobil környezethez tervezett Intel Pentium 4-M processzor hajtja majd azokat az új generációs mobil PC-ket, amelyek csúcsteljesítménnyel, hosszú akkumulátor-üzemidővel, valamint vezeték nélküli képességekkel egészítik ki a napjaink teljes méretű illetve pehelysúlyú rendszereinél megszokott jellemzőket.

"Az új Pentium 4 mobil processzor képességei összhangban állnak a mobil gépekkel szemben támasztott növekvő végfelhasználó igényekkel" -- nyilatkozta Anand Chandrasekher, az Intel Mobile Platform Group elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója. "Az Intel NetBurst mikroarchitektúrája, mobil Intel 845 lapkakészlete és fejlett tápvezérlési technológiái soha nem látott teljesítmény elérését teszik lehetővé a mobil PC-k felhasználói számára."

Jelenleg az 1,7 GHz-es mobil Intel Pentium 4 a piac leggyorsabb, mobil gépekhez szánt processzora, amely elődjéhez, a mobil Pentium III M-processzorhoz képest 43 százalékos teljesítményjavulást biztosít. A nagy teljesítményről a lapkába épített L2 gyorsítótár 512 Kbyte-os kapacitása, valamint a 400 MHz-es processzor-rendszerbuszt, Hyper Pipelined technológiát, Execution Trace Cache és Rapid Execution Engine megoldásokat, továbbá 144 Streaming SIMD utasítást tartalmazó Intel Netburst mikroarchitektúra gondoskodik.

Az új processzor abban tér el asztali gépekhez szánt társaitól, hogy az akkumulátor-üzemidő meghosszabbítását elősegítő, fejlett tápvezérlési jellemzőket is támogatja. Ilyen például az Enhanced Intel SpeedStep technológia, amely a processzor alkalmazásigényétől függően automatikusan vált a maximális teljesítményű és az akkumulátorra optimalizált üzemmódok között; a Deeper Sleep Alert State készenléti állapot, amelyben a processzor 1 voltos feszültségértéken működve -- még szoftveralkalmazások futtatása esetén is -- kevesebb mint 0,2 Watt áramot fogyaszt; és az Intel Mobile Voltage Positioning (IMVP) feszültségszabályzó megoldás továbbfejlesztett változata, amely a névleges hőteljesítmény mérséklése érdekében, a processzor aktivitásától függően dinamikusan változtatja a feszültségszintet. A felsorolt energiatakarékos megoldások révén a processzor átlagfogyasztása nem éri el a 2 Wattot, ami hosszú akkumulátor-üzemidő elérését teszi lehetővé.

Az Intel speciális Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) csomagolásának köszönhetően az új processzor nagy teljesítményű, teljes méretű, valamint vékony és könnyű mobil PC-kbe egyaránt beépíthető.

845MP és 845MZ kódnév alatt két újabb taggal bővül az Intel 845 lapkakészlet-család. Mindkét változat megtervezésekor és optimalizálásakor az új Pentium 4 M-processzor követelményeit tartották szem előtt. A már jelenleg is kapható Intel 845MP a külső grafikai jellemzők továbbfejlesztésére összpontosít, míg az év későbbi szakaszában bevezetendő Intel 845MZ a kedvező ár-érték arányú rendszerekhez ideális.

Az Intel 845MP külső AGP 4X grafikus chipet, 400MHz-es processzor-rendszerbuszt, és legfeljebb 1 GByte 266 MHz-es DDR SDRAM-ot támogat. A DDR-memória nagyfokú megbízhatósága és alacsony energiafogyasztása tökéletesen megfelel a mobil platformok igényeinek. Az Intel 845MP az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, a Deep és Deeper Sleep energiatakarékos készenléti állapotokat is támogatja, valamint alacsony fogyasztású grafikus-tápvezérlő üzemmóddal és a lapkakészlet üzemóráját inaktív állapotban automatikusan kikapcsoló, belső mobil üzemóra-szabályzóval is rendelkezik. Az Intel 845MP -- amelynek kialakítása a fejlett Flip-Chip Ball Grid Array tokozáshoz igazodik -- 6 db USB port támogatására képes.

Az Intel 0,13 mikronos technológiájával készült, 55 millió (tehát elődeinél 25 százalékkal több) tranzisztort tartalmazó mobil Pentium 4-M processzor jelenleg 1,7 és 1,6 GHz-es változatban kapható. Enhanced SpeedStep automatikus üzemmódban az új processzorok 1,7 illetve 1,6 GHz-es órajelen 1,3 Voltos feszültség mellett működnek, akkumulátorra optimalizált üzemmódban mindkét processzor 1,2 GHz-en és 1,2 Volt feszültséggel működik .

Az 1,7 és az 1,6 GHz-es mobil Pentium 4-M processzor Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) tokozásban, ezer darabra vetítve 508 illetve 401 dolláros áron kapható. Az Intel 845MP lapkakészlet ezer darabos kiszerelésének ára 43 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról