Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 7. 09:00

Az IBM bemutatta a világ első mobil munkaállomását

[email] Az IBM március 6-án Párizsban bemutatta a ThinkPad A31p-t, a vállalat első olyan hordozható számítógépét, amelyet a munkaállomás-felhasználók sajátos, nagy teljesítményigényét szem előtt tartva terveztek meg. Az új személyi számítógép egyesíti a ThinkPad mobilitását a munkaállomások nagy teljesítményével, így kiemelkedően magas szintű grafikus feldolgozási sebességet, vezeték nélküli és felügyeleti lehetőségeket nyújt.

[email] Az IBM március 6-án Párizsban bemutatta a ThinkPad A31p-t, a vállalat első olyan hordozható számítógépét, amelyet a munkaállomás-felhasználók sajátos, nagy teljesítményigényét szem előtt tartva terveztek meg. Az új személyi számítógép egyesíti a ThinkPad mobilitását a munkaállomások nagy teljesítményével, így kiemelkedően magas szintű grafikus feldolgozási sebességet, vezeték nélküli és felügyeleti lehetőségeket nyújt.

A korábbiakban az asztalukhoz "drótozott" felhasználók így szabadon és tetszésük szerint elhagyhatják munkahelyüket, akkor és ott végezhetnek tervezőmunkát, ahol épp kedvük tartja.

A ThinkPad A31p a hálózati kapcsolódás szempontjai szerint is optimális megoldást nyújt: kommunikációs bővítőhelye a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok rugalmas kezelését teszi lehetővé. A ThinkPad A sorozat egyes modelljei, köztük az A31p, az első olyan noteszgépek, amelyekbe egyszerre van beépítve és egyszerre működőképes a 802.11b és a Bluetooth szabvány szerinti hálózati kapcsolat. Az A31p lehetővé teszi, hogy a mérnökök bárhol megtervezhessék az új modelleket, ezáltal jelentősen növeli a munka rugalmasságát és termelékenységét.

A ThinkPad A31p alapkiépítésű része az IBM ESS beágyazott biztonsági alrendszer is, amely hardveres és szoftveres elemek kombinációjával teljes körű biztonsági megoldást valósít meg. Ez a kriptográfiai processzor tovább tudja fejleszteni a legtöbb egyéb biztonsági megoldást azáltal, hogy a kulcsokat a hardverben titkosítja és fejti vissza, nem pedig a fő memóriában, ahonnan egy trójai faló típusú vírus el tudja őket lopni. Az IBM ESS a hitelesítési megoldásokat is továbbfejleszti, alkalmas a merevlemezen tárolt fájlok titkosítására, illetve kiküszöböli a -- sok virtuális magánhálózatban alkalmazott -- hardveres kulcsokat.

A ThinkPad A31p ezenkívül az egyetlen olyan hordozható munkaállomás, amely ImageUltra kompatibilis. Az ImageUltra hathatósan csökkenti a PC-k felügyeleti költségeit, így a vállalati rendszerek bevezetéséhez, fenntartásához és továbbfejlesztéséhez kapcsolódó kiadásokat, megkönnyítve ezzel a személyi számítógépek és a vállalat egyéb infrastrukturális eszközei közötti kapcsolatteremtést. Az ImageUltra becslések szerint évente 100 dolláros megtakarítást eredményez számítógépenként.

A ThinkPad A31p az iparág legfejlettebb technológiát foglalja magában: a legjobb minőségű processzort (az Intel új hordozható Pentium 4 processzorát), illetve DDR memóriát, amelyek komoly asztaligép-jellegű teljesítményt eredményeznek. Az ATI Mobility FireGL 7800 grafikus technológia a nagyteljesítményű 3D alkalmazások gyors üzemeltetésére ad módot. A kép az IBM egyedülálló, 15 hüvelykes UXGA FlexView képernyőjén jelenik meg, amely 25-50 százalékkal nagyobb fényerőt és kétszer akkora kontrasztot biztosít, mint a hasonló képernyők, a nézőszög pedig eléri a 170 fokot.

A ThinkPad A31p további jellemzői:
  • 3,2 kg-os utazótömeg
  • Az első olyan ThinkPad, amelyben mobil Pentium 4 processzor van
  • kétórás akkumulátor-élettartam
  • 256 MB memória alapkiépítésben (1 GB-ig bővíthető)
  • Három év korlátozott garancia
  • Két moduláris bővítőhely, így maximálisan bővíthető további kiegészítőkkel a rendszer
  • DDR memória
  • 845MP: új chipkészlet, továbbfejlesztett SpeedStep technológiával, tökéletesített memóriakezeléssel
  • ATI Mobility Radeon 7500, 32 MB video RAM-mal (A31-es modell), illetve FireGL 7800 64MB video RAM-mal (A31p modell)

A ThinkPad A31p az USA-ban március 19-én kerül forgalomba. Európában április 9-től kerül forgalomba, 3.538 USD és 3.774 USD közötti árakon. A ThinkPad és a NetVista termékvonal tagjai az IBM kijelölt üzleti partnereitől is megvásárolhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról