Szerző: Ady Krisztián

2002. március 15. 01:43

CeBIT: Hitelkártya méretű digitális kamera és MP3-lejátszó a Casiótól

[CeBIT.de] A Casio legújabb MP3-lejátszó és digitális kamera kombója méreteiben igen impresszív: alig nagyobb egy hitelkártyánál. A 88 x 55 x 11,3 mm-es befoglaló méret a kategória legkisebb hordozható játékszerévé teszi a digitális kütyüt, mely tudásában viszont a nagyobb testvérekkel is vetekszik. A digitális kamerának látást biztosító szenzor 1,3 megapixel felbontású. Az Exilimből két változat lesz kapható, az egyikben integrált MP3-lejátszó és diktafon is van.

[CeBIT.de] A Casio legújabb MP3-lejátszó és digitális kamera kombója méreteiben igen impresszív: alig nagyobb egy hitelkártyánál. A 88 x 55 x 11,3 mm-es befoglaló méret a kategória legkisebb hordozható játékszerévé teszi a digitális "kütyüt", mely tudásában viszont a nagyobb testvérekkel is vetekszik. A digitális kamerának látást biztosító szenzor 1,3 megapixel felbontású. Az Exilimből két változat lesz kapható, az egyikben integrált MP3-lejátszó és diktafon is van.

Az Exilim segítségével és hasonló eszközeivel a Casio tovább növelheti 15%-os piaci részesedését, az eladott darabszámok alapján a cég ugyanis ennyit birtokol a piacból. A kis digitális kamera 1,6"-os kijelzőjével (354 x 240 pixel) a miniatürizálás egyik mintadarabja, nagyon jól jelzi a Casio úttörő mivoltát ezen a területen.

A gyártó ebben a készülékben egy sor újdonságot alkalmazott: a lencséket integrálták a CCD érzékelővel, a CPU, ASIC, SDRAM és flash-memória pedig egy másik modulon kapott helyet. Az integráltságnak köszönhetően jelentősen sikerült csökkenteni az energiaigényt. Az LCD kijelző vezérlését is közvetlenül végzi a logika, külső konverter használata nélkül.

A kamerába végül 14 MB memória került integrálásra, mely SD/MMC bővítőhelyen keresztül tovább növelhető. A fényképezőgépet egy USB-csatlakozót tartalmazó dokkolón keresztül köthetjük össze a számítógéppel.

A kamera egy különleges változata további szórakozást nyújt: az EX-M1 típusjelzésű változat ugyanis MP3-lejátszót és diktafont is tartamaz ugyanebben a méretben. A cserélhető Li-ION akkumulátorok nélkül a kamera súlya 86 gramm. A Casio új kamerái július környékén kerülhetnek a boltok polcaira; egyelőre áruk nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról