Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 20. 16:38

Ma megtörtént minden idők legnagyobb hazai spamkampánya

Sok hazai e-mailtulajdonos átkozhatta ma a profi spamküldőket (spam = kéretlen reklámlevél): több tízezernyi e-mail címre, így szerkesztőségünk valamennyi címére is befutott a koncert@koncert.hu feladótól egy e-mail, melyben egy márciusi politikai rendezvényre invitál az Emberarcú Politikai Kultúráert Alapítvany.

[HWSW] Sok hazai e-mailtulajdonos átkozhatta ma a profi spamküldőket (spam = kéretlen reklámlevél): több tízezernyi e-mail címre, így szerkesztőségünk valamennyi címére is befutott a koncert@koncert.hu feladótól egy e-mail, melyben egy márciusi politikai rendezvényre invitál az Emberarcú Politikai Kultúráert Alapítvany.

A levelet egy amerikai -- vélhetően épp spamküldésre megnyitott -- szerveren keresztül küldték, tényleges feladója ismeretlen. Az alapítvány nem szerepel a Matáv tudakozójának névjegyzékében, magáról a rendezvényről pedig már legfeljebb holnap tud felvilágosítást adni a Budapesti Rendőrfőkapitányság. A www.koncert.hu domainen semmilyen információ nem található, az oldalon nincs tartalom.

A domain tulajdonosa egy fővárosi magánszemély, aki -- mint állította -- csak szívességből "vette a nevére" a koncert.hu domaint. Az általa megadott telefonszámon Balogh Előd, a domain kvázi ügyintézője már viszonylagos rutinnal fogadta megkeresésünket, mint mondta, ma már rengetegen jelentkeztek, számonkérve rajta a kéretlen leveleket. Balogh Előd állítása szerint nem ők küldték a levelet, sőt, saját maga is kapott a szemétkosárba való e-mailből. Nincs kapcsolata a fent említett alapítvánnyal, s politikai rendezvényt sem kívánnak szervezni, gyakorlatilag valaki visszaélt a baráti társaság nevén szereplő domainnel, s hamis e-mail címről küldte az üzenetet.

Bár a domain levédésével és jövőbeni felhasználásával kapcsolatban érdemi információt nem kaptunk, annyit elárult Balogh úr, hogy nemrég kaptak egy vételi ajánlatot a domainre, de az adás-vétel végül meghiúsult, mivel az ajánlott összeget kevesellték a tulajdonosok. Mindemellett nem gondolja, hogy a korábbi ajánlattevő űzött volna rossz tréfát velük, bár a levél tényleges küldőjének kilétéről ő sem tudot semmit.

Állítólag az említett rendezvényt valóban megtartják, ám a szervezőket egyelőre nem értük utol, így azt sem tudni, valóban ők küldték-e a kéretlen levelet. Amennyiben az ő művük az e-mail kampány, bizonyára nehéz lesz kimagyarázniuk a más címéről küldött kéretlen meghívókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról