Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 11. 12:01

Színes kijelzővel és billentyűzettel ellátott kéziszámítógépeket mutatott be a Sony

A Sony két új Clié kéziszámítógépet mutatott be, amelyeknek közös tulajdonsága a nagyfelbontású színes kijelző és a beépített billentyűzet.

A Sony két új Clié kéziszámítógépet mutatott be, amelyeknek közös tulajdonsága a nagyfelbontású színes kijelző és a beépített billentyűzet.

A Clié PEG-NR70 és a Clié PEG-NR70V egyelőre csak Japánban kapható. A készülékek 320x480 pixel felbontású 16 bites színes kijelzővel és beépített billentyűzettel rendelkeznek. A gépeket MP3 lejátszóval is ellátták, a PEG-NR70V modellbe pedig kamerát is beépítettek.

A két új kéziszámítógép a mobiltelefonoknál már megszokott szétnyitható design-ra épül. A készülékház egyik oldalában található a kijelző, a másikban pedig a billentyűzet. Érdekesség, hogy a képernyőt 360 fokban el lehet forgatni és így a gépek "hagyományos" kéziszámítógép-formájúra alakíthatók. A szövegbevitel ilyenkor Graffiti kézírásfelismeréssel történik.

A Sony új gépei a Motorola 66 MHz-es DragonBall SuperVZ processzorára épülnek. A készülékekben 16 MByte RAM és 10 MByte flash ROM található, az operációs rendszer Palm OS 4.1. A gépek 137x71x16 mm nagyságúak és valamivel több, mint 200 grammot nyomnak.

A háttérvilágításos színes TFT LCD kijelzővel szerelt kéziszámítógépeket beépített lítium-polimer akkumulátor táplálja amely a Sony szerint napi 30 perces használat mellett akár 10 napig is kibírja egy feltöltéssel. A digitális audiolejátszóhoz külön DSP chipet épített a gépekbe a Sony, azonban ez elég sokat fogyaszt: egy akkumulátortöltéssel csak 7 órán át hallgathatjuk MP3 vagy ATRAC formátumú zenéinket.

A zenehallgatáshoz hangerőszabályozóval ellátott fülhallgatót mellékel a gyártó. A korábbi modellekhez hasonlóan a zenehallgatás közben kikapcsolható a kijelző, ezzel csökken a fogyasztás. Mivel az audioállományok kitömörítésére külön DSP chipet alkalmaz a Sony, zenehallgatás közben a kéziszámítógépek változatlan teljesítménnyel üzelemlnek, a lejátszás nem fogja vissza a többi alkalmazást.

A PEG-NR70V modellbe épített kamera szintén mozgatható. Az 1/6 hüvelyk méretű CMOS képszenzora segítségével legfeljebb 100,000 pixeles felbontású képeket képes készíteni. A fotókat 320x240, 160x120 vagy 88x88 pixeles felbontású PG Pocket formátumba menti el a készülék.

A két új gépben a T-sorozatú Clié gépekből már ismert fejlett infravörös port található, azaz ezek is használhatók távirányítóként. A készülékekhez a T-sorozat kiegészítői csatlakoztathatók.

A Clié PEG-NR70 március 23-án kerül az üzletekbe, az NR70V pedig április 13-tól vásárolható meg, persze kizárólag Japánban. Az NR70 változat ára 49,800 jen (~110 ezer forint), a kamerával felszerelt NR70V-ért pedig 59,800 jent (~130 ezer forint).

a címlapról