Szerző: Vörös Péter

2002. március 12. 17:21

Elemzők csökkentik az EMC negyedéves profit- és forgalomkilátásait

[Wall Street Journal] Több Wall Street-i elemző is csökkentette az EMC első negyedéves forgalom és nyereségelőrejelzéseit, hivatkozva arra, hogy az adattárolási rendszereket gyártó vállalat a vártnál lassabban kezdte el az évet.

[Wall Street Journal] Több Wall Street-i elemző is csökkentette az EMC első negyedéves forgalom és nyereségelőrejelzéseit, hivatkozva arra, hogy az adattárolási rendszereket gyártó vállalat a vártnál lassabban kezdte el az évet.

Több elemző lát olyan jeleket, amelyek nem sejtetnek jót az EMC-re nézve. Az előrejelzések csökkentésére mellett a következő két fő érvet hozzák fel az elemzők: az ügyfelek IT kiadásainak csökkenése és az erős verseny a szektorban.

Bár a vállalat illetékesei nem nyilatkoztak a konkrét előrejelzésekkel kapcsolatban, Michael Gallant, a cég szóvivője elmondta, hogy az ügyfelek IT kiadási költségvetései igen szorosak.

2001 közepe óta, amikor nyilvánvalóvá vált a tőzsde számára, hogy nem sikerül elérni a kitűzött 12 milliárd $-os forgalmat, az EMC illetékesei azt mondják, hogy a vállalat újra neki fog lendülni, mihelyst nőnek a vállalati kiadások. Jelenleg több jel utal arra, hogy a vállalati IT kiadások erősödnek, ugyanakkor jelentős nyomást jelent az IBM, a Hitachi és más cégek versenye.

Shaw Wu, a Banc of America Securities egyik elemzője 100 millió $-ral 1,3 milliárd $-ra csökkentette első negyedéves forgalom előrejelzését, míg a nyereségelőrejelzést részvényenként 1 centtel vitte le, így részvényenként 5 centes veszteségre számít.

Harry Blount, a Lehman Brothers egyik elemzője felülvizsgálta előrejelzéseit és részvényenként 6 centes veszteségre számít a korábbi részvényenként 4 centes veszteséggel, míg a várható forgalom 1,28 milliárd $, 120 millió $-ral kevesebb a korábbi előrejelzésnél.

Laura Conigliaro, a Goldman Sachs egyik elemzője szintén csökkentette negyedéves forgalomelőrejelzését, 50 millió $-ral 1,35 milliárd $-ra, ugyanakkor kitart a részvényenként 4 centes veszteség előrejelzés mellett, bár az év egészére szóló várakozás nullszaldós eredményről részvényenként 3 centes veszteségre változtatta. Conigliaro szerint a világ legnagyobb tárolási eszközgyártójának a jelenlegi lépéseken túlmutató költségcsökkentésre lesz szüksége.

A First Call által reprezentált elemzők szerint a cég negyedéves forgalma 1,39 milliárd $ lesz, szemben az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban elért 2,34 milliárd $-ral, a várható eredmény pedig részvényenként 4 centes veszteség lesz, szemben a tavalyi részvényenként 18 centes nettó nyereséggel.

Az EMC részvényárfolyama hétfőn 0,44$-ral (3,9%-kal) 11,75$-ra emelkedett. A részvényárfolyam 74%-kal alacsonyabb a tavaly április 20-án elért 45,96$-hoz képest, ez volt az utóbbi egy év csúcsszintje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról