:

Szerző: Vörös Péter

2002. március 6. 08:50

A globális félvezetőpiac januárban némileg csökkent

[CNET, Reuters] A globális félvezetőipar forgalma januárban 1,7%-kal csökkent, jelentette a Semiconductor Industry Association (SIA, Félvezetőipari Egyesület) kedden.

[CNET, Reuters] A globális félvezetőipar forgalma januárban 1,7%-kal csökkent, jelentette a Semiconductor Industry Association (SIA, Félvezetőipari Egyesület) kedden.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a januári átlagos félvezetőforgalom 10,01 milliárd $ volt, ez 1,7%-os visszaesés decemberhez képest, közölte a SIA. A SIA háromhavi mozgóátlagot használ annak érdekében, hogy kiküszöböljék a vállalatok pénzügyi jelentéseinek eltéréseit.

A félvezetőipar visszaesése tipikus jelenség januárban, mivel az ágazat le szokott lassulni az ünnepi szezon után.

Charles Glavin, a Credit Suisse First Boston egyik elemzője szerint úgy tűnik, hogy a piac egésze javulóban van. Glavin azonban úgy véli, hogy a fellendülés különböző időpontokban fog bekövetkezni a különböző piaci szegmensekben: "a fogyasztói elektronika és PC-k lesznek várhatóan az elsők, utána a jön majd a mobiltelefonpiac, majd a vállalati PC-k, legvégül a telekommunikációs piac".

George Scalise, a SIA elnöke szerint az első negyedévben igen alacsony növekedés várható, míg a forgalom vélhetően kétszámjegyű lesz az év második felében.

A SIA előrejelzései szerint a félvezetőpiac 2002-ben kb. 150 milliárd $-t tesz ki, ez kb. 7%-os növekedés a 2001-es 139 milliárd $-os forgalomhoz képest.

A félvezetőipar ezzel együtt igen messze áll a 2000-es 204 milliárd $-os rekordszinttől. 2001 januárjában a forgalom 16,6 milliárd $ volt, ehhez képest 39,8%-os a visszaesés az idei évben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.