:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 12. 14:23

A Compaq bemutatta Vezetéknélküli Kompetencia Központját

[Mmd] A Compaq Computer Magyarország Kft, a Cisco és

[Mmd] A Compaq Computer Magyarország Kft, a Cisco és a Microsoft részvételével ma bemutatta azt a Magyarországon még egyedülálló, vezetéknélküli technológiákra alapozott világot, amely hamarosan annyira válik mindennapi életünk részévé, mint a mobiltelefon vagy a bankkártya használata.

"Számtalan iparágban és az élet legkülönbözőbb területein juttatunk nélkülözhetetlen információkat felhasználóink kezébe iPAQ-ünkkel és a hozzá fejlesztett alkalmazásokkal" -- nyitotta meg dr. Beck György, a Compaq vezérigazgatója a bemutatót. "Megoldásainkkal diákok, orvosok, rendőrök mindennapi munkáját forradalmasítjuk, és hamarosan eljön az idő, amikor a tranzakciók jelentős része vezeték nélkül áramlik majd szerte a világon."

Az elegáns, zsebméretű, rendkívül nagy teljesítményű kéziszámítógépet, az iPAQ Pocket PC első modelljét 2000 áprilisában jelentette be a Compaq. Azóta számtalan fejlesztéssel tökéletesítették az iPAQ-et, mely ma a rugalmasság felsőfokát kínálja és megfelel a mai aktív életstílus igényeinek -- munkában és pihenésben egyaránt. Az egyedülálló "kabát" rendszer lehetővé teszi a PDA zseb-PC, a személyhívó és a mobiltelefon funkcióinak egyesítését egyetlen zsebméretű készülékbe. A kabát nyílt szabványú technológián alapul, és lehetővé teszi a fejlesztők számára moduláris bővítő csomagok készítését: további áramforrás, memóriabővítés, PC kártya vagy CompactFlash kártya, játék periféria, GPS rendszer és vezetéknélküli hozzáférés biztosítása az ügyfelek számára az internethez vagy a vállalati hálózatukhoz.

"Az emberek munkaidejükben és szabadidejükben egyaránt szeretnek kapcsolatban maradni az információforrásokkal, szinte a nap 24 órájában. Eddig ez úgy nézett ki, hogy magunkkal kellett hordanunk egy mobiltelefont és egy számítógépet. Az iPAQ Pocket PC e funkciókat kombinálja, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleknek csupán egyetlen karcsú, mégis nagy teljesítményű készüléket szükséges ezentúl magukkal hordaniuk" -- mondta Molnár Imre, a Compaq Computer Product Group Managere. "A Compaq iPAQ Pocket PC-je elég kicsi ahhoz, hogy a tenyérben elférjen, és ez az apróság nem csupán hozzáférést biztosít minden szükséges információhoz, e-mailhez, Internethez és különböző dokumentumokhoz, de egyszerű kiegészítőkkel használhatjuk telefonként, mobil navigációs eszközként, vérnyomásmérőként vagy éppen digitális kameraként egyaránt."

A következő iPAQ alapú mobil megoldásokra nyújtunk ma már példákat:

  1. GPS alapú mobil navigációs segítség iPAQ felhasználóknak: iPAQ + AeroMap és iPAQ + TomTom RoutePlanner fix GPS támogatással + Navman mobil GPS kabát.
  2. Háromsávos mobiltelefon és GPRS adatátviteli bővitő kabát : GSM/GPRS Wireless Pack for iPAQ Pocket PC.
  3. Bluetooth vezeték nélküli megoldás bővítő kabát segítségével, CF kabát beépített Bluetooth támogatással.
  4. A Paulaner sörözőben használatos mobil rendelésfeldogozás a Cisco Wireless eszközei segítségével
  5. Vonalkódos azonosításon alapuló konferencia regisztráció az adatbázis szerverrel folyamatos kapcsolatot tartó mobil rendszerrel. A regisztrációs adatbázis hálózati elérhetőségét a Cisco Aironet 350 access point biztosítja. A mobileszköz egy Compaq IPAQ két férőhelyes (dual slot) bővítő egységgel. Ez utóbbiba kerül a Cisco Aironet 350 wireless hálózati kártya és a vonalkód olvasó.
  6. Microsoft Exchange vállalati levelezőrendszer elérése GPRS hálózaton keresztül, beleértve a naptár-, feladat- és kontakt információkat is. A rendszer a Microsoft Mobile Information Serverre épül.
  7. "Zsebmozi" bemutató, amely bizonyítja, hogy egy kb 25-30 kbit sávszélességet nyújtó GPRS hálózaton is lehet kis méretű, színes mozgóképet továbbítani.
  8. Mobil Ügynöktámogatói megoldás orvoslátogatóknak, FMCG kereskedelmi képviselőknek, stb. A Compaqnak több projektje fut, amelyekben kész alkalmazásokat kínál különböző vállalatoknak, iPAQ alapon.
  9. Scanner kabát, digitális fényképezőgép kabát: hamarosan rendelhető késztermékké válik ez a megoldás is.
A mai napon bemutatott termékek -- a scanner kabát kivételével -- már hazánkban is kaphatók kereskedelmi forgalomban.

A Cisco Systems és a Compaq együttműködési megállapodásának keretében közösen biztosít biztonságos, nagy sebességű, mobil internet-kapcsolatot a kulcsfontosságú (úgynevezett "hot spot") jellegű létesítményekben - például repülőtereken, szállodákban és konferencia-központokban. A Cisco vezetékes és vezeték nélküli hálózati termékeket és technológiákat egyaránt szállít az integrált hálózati infrastruktúra létrehozásához, míg a Compaq a Compaq Global Services keretében az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges szolgáltatásokat, továbbá megbízható, méretezhető NT-Server infrastruktúrát, valamint hozzáférési eszközöket (többek között iPAQ Pocket PC-ket) biztosít.

A Cisco és a Compaq által közösen felkínált lehetőség végpontok közötti ("end-to-end") nagy sávszélességű internet-hozzáférési megoldást jelent. A Cisco és a Compaq "mobil iroda" megoldása teljes mértékben az ügyfelek egyedi követelményeire szabható. Rugalmas telepítési, üzemeltetési. illetve web-szerver ("hosting") csomagokat, valamint olyan konnektivitási opciókat tartalmaz, melyekhez a hozzáférést WLAN és Bluetooth plusz GPRS barangolás nyújtja. A rendszer lehetővé teszi ezen túlmenően az átalányáras, percdíjas vagy egyéb árképzési modellek alkalmazását, és lehetőségeket nyújt a bevételek megosztására is a létesítmény-tulajdonos, az internet-szolgáltató, valamint a létesítményszolgáltató között.

"A Cisco Systems, a Compaq és a Microsoft összefogásával megnyitott Wireless Kompetencia Központnak köszönhetően a mobil megoldások a hazai üzletemberek számára is kézzelfogható valósággá válnak. Ugyanakkor a vezetéknélküli hálózati hozzáférés nem korlátozódik csupán a vállalatokra: óriási lehetőségeket nyit többek között az egészségügyi vagy oktatási intézmények számára is, ahol az orvosok, oktatók és diákok a létesítmény bármely pontjáról a hálózatra kapcsolódhatnak, és hozzáférhetnek például a betegek adataihoz, vagy az egyetemi könyvtár anyagaihoz" -- mondta Budafoki Róbert, a Cisco System Magyarország ügyvezető igazgatója.

Jelenleg világszerte összesen 1500 pontról -- többek között repülőterekről és várótermekből, konferenciaközpontokból és szállodákból -- érhetik el az utazók vállalati hálózataikat és az internetet különféle eszközökkel, például hordozható vagy kézi számítógépekkel és PDA-kkal. Európában több mint négyszáz Cisco Mobile Office hozzáférési pont található. Az IDC elemzői szerint 2006-ra akár 18 ezer különböző helyszín biztosít majd mobilkapcsolatot Nyugat-Európában.

"A vállalati felhasználók eddig jobbára csak a PC-jükről voltak képesek elérni a különböző vállalati információs rendszerek adatait. A Microsoft azon dolgozik, hogy ezek az információk, például a Microsoft Exchange-ben tárolt levelek, naptár- és kontaktinformációk, de más vállalati alkalmazások adatai is hozzáférhetők legyenek mobil eszközökről" -- mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Microsoft az egyetlen szoftvercég, amely a mobil alkalmazásokhoz szükséges minden szoftverelemet képes nyújtani: az adatok forrásától (pl. Microsoft Office vagy .NET szerverek) kezdve a megjelenítő eszközökig (pl Pocket PC vagy Auto PC, stb.), beleértve a forrás és megjelenítő között kapcsolatot teremtő Mobile Information Servert is.

Az iPaq egyik nagy erőssége, hogy mivel a Microsoft Pocket PC operációs rendszer működteti, teljes jogú tagja a Windows világnak. A vállalati hálózatokkal virtuális privát kapcsolat (VPN) felépítésére képes, fut rajta az Excel, az Outlook és a Word zsebváltozata. A Pocket Excel funkcióinak teljességére jellemző, hogy nemcsak az Excel alapfunkcióit nyújtja, hanem a PC-s Excelben megszokott statisztikai és matematikai függvényeket is használhatjuk benne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.