Szerző: Vörös Péter

2002. március 20. 08:17

Az új iMacek hiánya kihathat az Apple negyedéves eredményeire

[CNET] Az Apple továbbra is súlyos szállítási gondokkal küzd az új iMacekkel kapcsolatban, az elemzők szerint a még hátralévő néhány hét dönti el, hogy jól vagy rosszul sikerül a cég második pénzügyi negyedéve.

[CNET] Az Apple továbbra is súlyos szállítási gondokkal küzd az új iMacekkel kapcsolatban, az elemzők szerint a még hátralévő néhány hét dönti el, hogy jól vagy rosszul sikerül a cég második pénzügyi negyedéve.

A szakértők többsége szerint a március 31-ével záruló negyedévet az Apple komoly problémákkal fogja zárni. "Bár a kereslet továbbra is erős az új iMacek iránt, a cég továbbra sem képes a megfelelő mennyiségben szállítani a januárban bemutatott új terméket" -- mondta Kimberly Alexy, a Prudential Securities egyik elemzője.

A cég szállítási gondjait részben a lapos kijelzők hiánya okozza, de a termelésben is gondokkal küszködik az Apple. Ennek eredményeként a fogyasztóknak és a viszonteladóknak hosszú ideig kell várni az újdonságra: egyes viszonteladók kénytelenek közölni a vásárlókkal, hogy akár 5-20 hétig is kell várniuk az iMacre.

Az Apple egyes kiskereskedelmi partnerei haragját is kiváltotta azzal, hogy a hírek szerint az Apple boltokban sokkal jobb az iMac-felhozatal, mint a kiskereskedelmi láncokban.

Steve Jobs a hét második felében beszédet fog tartania a Macworld Tokyo rendezvényen, és szakértők szerint várhatóan ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik majd.

Bár kicsit korai lenne azt meghatározni, hogy az iMackel kapcsolatos gondok hogyan érintik a cég nyereségét, az elemzők mégis úgy vélik, hogy nem fog túl jó negyedévet zárni az Apple. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 11 centes nyereségre és 1,43 milliárd $-os forgalomra számítanak a második pénzügyi negyedévben.

Alexy szerint az Apple várhatóan optimista lesz a következő negyedévet illetően, de a kilátások várhatóan nem fogják ellensúlyozni a második pénzügyi negyedév nehézségeit.

Más elemzők is osztják Alexy véleményét. Egy kutatási jelentésben Dan Niles, a Lehman Brothers egyik elemzője elmondta, hogy meg van elégedve azzal, hogy az Apple kijavította szállítási problémáit.

Niles szerint az Apple eleinte viszonylag lassan szállította a csúcskategóriájú, 800 MHz-es iMaceket a gyártási gondoknak köszönhetően, de mára már megoldódtak a problémák. "Arra számítunk, hogy a két 700 MHz-es modell valamivel később kerül a vevőkhöz, mint az eredetileg tervezett február végi, ill. március végi időpont" -- mondta Niles.

Niles azt is hozzátette, hogy a következő negyedév várhatóan komoly kihívást jelent majd a cég számára. Bár a várakozások szerint jelentős mennyiségű új iMac fog rendelkezésre állni a harmadik pénzügyi negyedévben, ami segítheti a céget, feltételezve, hogy a kereslet továbbra is erős lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról