Szerző: Vörös Péter

2002. március 25. 14:25

A Hewlett-Packard részvényárfolyama visszaesett, miután kedvezőtlen hírek láttak napvilágot a szolgáltatási részlegről

[CNET] Pénteken a tőzsdei nap közben 5%-kal csökkent a HP részvényárfolyama, amikor nyilvánosságra került egy belső jelentés azzal kapcsolatban, hogy gondok vannak a szolgáltatási divízió teljesítményével.

[CNET] Pénteken a tőzsdei nap közben 5%-kal csökkent a HP részvényárfolyama, amikor nyilvánosságra került egy belső jelentés azzal kapcsolatban, hogy gondok vannak a szolgáltatási divízió teljesítményével.

A csütörtökön késő délután megjelent jelentések szerint Ann Livermore, a HP Services elnöke "jelentősen terven aluliként" jellemezte a részleg forgalmát és nyereségét. A HP egy képviselője pénteken megerősítette, hogy Livermore küldött egy üzenetet a divíziónak, de nem tért ki az üzenet konkrét tartalmára.

Egy magát megnevezni nem kívánó HP-képviselő elmondta, hogy az üzenet egy tipikus negyedév közepei bíztatás volt, és arra is rámutatott, hogy a szolgáltatási részleg a HP egészének egy kis szegmensét jelenti, valamit arra, hogy jellemzően a pénzügyi negyedév utolsó részére esik a bevételek nagyobbik része.

A HP második pénzügyi negyedéve februártól áprilisig tart. Az első pénzügyi negyedévben az IT szolgáltatások divíziójának nettó forgalma 1,55 milliárd $, működési nyeresége 203 millió $ volt (ez utóbbi a cég teljes működési nyereségének 32%-a).

Sokan aggódnak amiatt, hogy a HP-Compaq egyesülése körüli küzdelem elijesztheti a potenciális ügyfeleket. John Madden, a Summit Strategies egyik elemzője szerint a két cég versenytársai egyértelműen utalnak arra, hogy hasznot húznak az egyesülés körüli káoszból. Madden megjegyzi, hogy ebben lehet is némi igazság, de azért nem szabad 100%-ig egyetérteni ezzel a véleménnyel.

Az azonban igaz lehet, hogy az ügyfelek részben késleltetik döntéseiket addig, amíg le nem rendeződik az egyesülés kérdése -- tehát nem arról van szó, hogy teljes egészében céget váltanának. "Nem volt nagy mértékű távozás, de a zűrzavar miatt egyes ügyfelek elbizonytalanodtak" -- mondta Madden.

A befektetők első reagálása azonban egyértelműen negatív volt az üzenettel kapcsolatban, ők egyértelműen tartanak attól, hogy a második pénzügyi negyedév rosszul sikerülhet: a cég részvényárfolyama 5%-kal esett vissza az üzenet hírére.

Laura Conigliaro, a Goldman Sachs egyik elemzője megjegyezte, hogy különösen zavaró lenne az, ha eredménytelenek lennének a HP azon erőfeszítései, amelyek az üzletmenet lényegesebb megzavarásának elkerülését célozzák.

A tőzsdei nap végére valamelyest csillapodtak a kedélyek, a cég részvényárfolyama összességében 0,35$-ral (1,89%-kal) 18,15$-ra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról