Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 4. 11:19

Ma jelenik meg a mobil Pentium 4

Az Intel a tervek szerint a mai napon jelenti be a Pentium 4 mobil változatát, amelyet Pentium 4-M néven hoz forgalomba.

HIRDETÉS

Az Intel a tervek szerint a mai napon jelenti be a Pentium 4 mobil változatát, amelyet Pentium 4-M néven hoz forgalomba.

A chipek a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épülnek, 512 KByte másodszintű cache-t tartalmaznak és 400 MHz-es front side buszt használnak. A mai napon 1,6 és 1,7 GHz-es lapkák megjelenése várható, azonban a processzorok sebessége még ebben az évben eléri a 2 GHz-et.

A chipek hálózati üzem esetén 1,3 Volt feszültséggel működnek, az Enhanced SpeedStep technológiának köszönhetően azonban akkumulátoros használat esetén a működési feszültség 1,2-1,1 Voltra csökken. Az Enhanced SpeedStep, Deep Sleep és Deeper Sleep energiatakarékos technológiák segítségével az Intel elérte, hogy a mobil Pentium 4 lapkák átlagos teljesítményfelvétele mindössze 2 Watt legyen, és a számítógépek a ma kapható akkumulátorokról akár 3 órán át is üzemeltethetőek legyenek.

A mobil Pentium 4 processzorokhoz két új chipkészletet is kifejlesztett az Intel, amelyeknek a neve i845MP illetve i845MZ. Az első DDR200/266, a második pedig PC133 SDRAM memóriát támogat. A lapkakészletek OEM ára 41 illetve 36 dollár.

A Pentium 4-M 1,6 GHz processzor várható listaára 418 dollár, az 1,7 GHz-es változatért pedig 508 dollárt kérnek. Természetesen ezek az árak ezer darabos rendelés esetén érvényesek. A hírek szerint a ma megjelent chipeket áprilisban két lassabb változat követi, amelyek 1,4 illetve 1,5 GHz-es működnek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 23:05

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.