:

Szerző: Ady Krisztián

2002. március 5. 23:02

A DVD Forum a vörös és közvetve a kék lézert választotta a következő generációs DVD-formátumokhoz

A DVD Forum vezetői bizottságának döntése cseppet sem könnyíti meg a következő generációs eszközök gyártóinak helyzetét. A jelenlegi káoszt többé-kevésbé csökkentő szabványosítási, egységesítési projektek sajnos többé-kevésbe kudarcba fulladnak.

A DVD Forum vezetői bizottságának döntése cseppet sem könnyíti meg a következő generációs eszközök gyártóinak helyzetét. A jelenlegi káoszt többé-kevésbé csökkentő szabványosítási, egységesítési projektek sajnos többé-kevésbe kudarcba fulladnak.

Talán még emlékeznek olvasóink az alig két hete megjelent sajtóközleményre, mely a "Blu-Ray Disc" bejelentését ecsetelte. A 27 GB (vagy több) adat tárolására alkalmas kék lézert használó formátum kilenc vezető gyártó támogatásával jött létre. A Blu-Ray Disc formátumot bejelentő kilenc cég, a Hitachi Ltd., LG Electronics Inc., Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co. Ltd., Sharp Corporation, Sony Corporation és a Thomson Multimedia nem titkoltan a következő generációs eszközök egyik alapkövét látja ebben a formátumban.

Az elmúlt héten a DVD Forum vezetői bizottsága azonban úgy döntött, hogy a kapacitás nagyságrendi növelése helyett megmaradna a kisebb kapacitású lemezkenél és az ezt biztosító vörös lézert alkalmazó technológiáknál, az egyre növekvő igények kielégítését pedig új, alacsony bitrátát alkalmazó tömörítés használatával képzeli el. A döntés pikantériája, hogy a Blu-Ray Disc-et bejelentő kilenc cég szintén tagja a DVD Forum szövetségnek.

A DVD Forum vezetőinek döntése mellett érvel a szintén döntő szavazattal rendelkező Warner Bros., és egyéb tartalmoszolgáltató cégek is, melyek egyaránt az alacsonyabb bitrátát alkalmazó módszerekben, például az MPEG-4 tömörítési algoritmusban látják a jövőt. A Blu-Ray Disc a kapacitás növelése mellett megmaradna a hagyományos MPEG-2 tömörítés mellett, ez a jelenlegi DVD szabvány formátuma is. Egy egy-oldalú, egy-rétegű 27 GB-os Blu-Ray Disc lemez 13 óra broadcast minőségű vagy 2 óra nagyon magas felbontású videoanyag rögzítésére lenne elegendő.

A DVD Forum vezetői bizottságában 17 cég foglal helyet, ebből 11 az alacsony bitrátájú tömörítés mellett döntött. A további hat cég, köztük a Matsushita, JVC és a Philips tartózkodott.

Egyes források szerint azonban a döntés nem mond ellent a kilenc cég elhatározásának, a Blu-Ray Disc ugyanis nem helyettesítené a DVD-t, hanem kiegészítené azt. Az alacsony bitrátájú tömörítés viszont tovább bővíthetné a jelenlegi DVD-HD DVD felhasználhatósági körét, a már kiforrott, költséghatékony technológiával készülő lemezeket továbbra is megtartva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.