:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 26. 14:42

A Vivendié lesz az Index és az Internetto?

A Vivendi Telecom Hungary (VTH) és a Webigen Rt. tulajdonosai stratégiai együttműködés keretében közös céget hoznak létre a VTH kisebbségi (33 százalékos) részvételével. Az új cég létrehozásával -- mely Webigen Rt.-ként folytatja működését -- a tulajdonosok elsődleges célja, hogy erősítsék jelenlétüket az internetes piacon, és közös termékek fejlesztésével, infrastrukturális, üzemeltetési és fejlesztési képességek birtokában ügyfeleiknek integrált internetes szolgáltatásokat kínáljanak.

[HWSW] A Vivendi Telecom Hungary (VTH) és a Webigen Rt. tulajdonosai stratégiai együttműködés keretében közös céget hoznak létre a VTH kisebbségi (33 százalékos) részvételével. Az új cég létrehozásával -- mely Webigen Rt.-ként folytatja működését -- a tulajdonosok elsődleges célja, hogy erősítsék jelenlétüket az internetes piacon, és közös termékek fejlesztésével, infrastrukturális, üzemeltetési és fejlesztési képességek birtokában ügyfeleiknek integrált internetes szolgáltatásokat kínáljanak.

A Webigen Rt. 2000. nyarán üzleti internetes megoldásokat, valamint teljes körű kommunikációs és call-center szolgáltatásokat kínálva jött lére. 2001 decemberétől az offline kommunikációs üzletág további szakcégekkel bővült, és ma önállóan, csoportba szerveződve folytatják tevékenységüket. A Webigen Rt. eközben Magyarország egyik vezető webes alkalmazásfejlesztő cégévé vált, és jelentős piaci részesedéssel bír elsősorban a nagyvállalati és közintézményi szektorban.

A Vivendi Telecom Hungary célul tűzte ki, hogy az internetes piac minden területén meghatározó szereplővé válik, és további lépéseket tesz az Információs Társadalom hazai fejlesztése érdekében. A tartalomszolgáltatás mellett, melynek megkezdését nemrég jelentette be, az alkalmazásfejlesztés területén is erős bázist kíván kialakítani.

Magyarországon a telekommunikáció liberalizációjával párhuzamosan zajlik az informatikai piac átalakulása, amely az életképes cégek számának csökkenésével, de a megrendelések nagyságrendi növekedésével jár együtt. Egy ilyen piacon azok a cégek maradnak versenyben, amelyek a piac igényei mentén együttműködve, válság idején is tudnak fejlődni és fejleszteni.

A Vivendi és a Webigen stratégiája, hogy tovább erősítsék egymás pozícióit elsősorban a nagyvállalati és intézményi szegmensben, ahol mindketten hagyományosan meghatározó piaci súllyal vannak jelen.

A Vivendi részvételével is tovább erősödő régi-új Webigen a hagyományos szolgáltatásainak fejlesztése mellett új üzletfejlesztési irányokat is vizsgál.



Az elmúlt napokban több hír is szárnyra kapott az Indexszel és az Internettóval kapcsolatban. Előbb az Internetto és az Index lehetséges fúziójáról szóló híradások, majd az Index és egy ezidáig ismeretlen szakmai befektető közti tárgyalások foglalkoztattak szakmabelieket, s olvasókat egyaránt. A HWSW korábbi megkeresésére Nagy Ákos, az Index marketingigazgatója megerősítette, hogy az Index számára egy kedvező lehetőség adódott Internetto brand megszerzésére, s ennek felhasználási lehetőségeit egy belső egyeztetés keretében mérlegelik. Ugyanakkor Nagy Ákos jelezte azt is, hogy az Internetto megszerzése -- mely komoly érzelmi jelentőséggel bír az Index számára -- az Index befektetőjével kapcsolatos tárgyalásoktól többé-kevésbé független. Az [origo] azonban úgy értesült, hogy az Internetto munkatársainak már március elsején felmondtak, így ők már a felmondási idejüket töltik.

A Wbigenhez közel álló források megerősítették, hogy az új Webigen Rt. tárgyalásokat folytat az Index megvásárlásáról. Így az új Webigenben lévő 33 százalékos részesedése révén a Vivendihez kerülhet a patinás Internetto és a legnagyobbak egyikeként számontartott Index is, melyek mellett a távközlési vállalat a napokban indított Univerzum nevű portáloldal 100 százalékos tulajdonosaként már jelen van az interneten. Az új Webigen Rt. átveszi a jelenlegi dolgozókat, munkákat és jogokat is, így a teljesen kiürített korábbi Webigen valószínűleg meg fog szűnni.

Az Internetto, melynek tulajdonosa jelenleg a PanTel csoporthoz tartozó Euroweb Rt, korábban 500 millió forintért kelt el. Az Internetto korábbi híradása szerint az Index idén februárban tervezte szakmai befektető bevonását, ekkor az érdeklődők közt volt a GTS-Datanet, a Vivendi-csoport és a Magyar Hírlapot kiadó Ringier, valamint a később visszalépő RTL Klub is. Az Index -- meg nem erősített források szerint -- milliárdos nagyságrendű ajánlatra számított, ám a pályázatok végül csupán 270-600 milliós ajánlatokat tartalmaztak. Az új Webigen Rt. és az Index közti tárgyalások során felmerült összegekről egyelőre nem tudni biztosat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.