Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 9. 18:12

Állóháború: a Matáv nem enged álláspontjából

Nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság elvi döntésével a Matáv -- írja a mai Népszabadság . A héten született döntés értelmében nem kötelezhetők az internetszolgáltatók a díjmegosztásra kijelölt forgalmi díjak továbbszámlázására. A Matáv rendeletértelmezése szerint azonban az internetezés telefonköltségének kiszámlázása a szolgáltatók reszortja, mi több, feltétele a díjmegosztásnak.

Nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság elvi döntésével a Matáv -- írja a mai Népszabadság. A héten született döntés értelmében nem kötelezhetők az internetszolgáltatók a díjmegosztásra kijelölt forgalmi díjak továbbszámlázására. A Matáv rendeletértelmezése szerint azonban az internetezés telefonköltségének kiszámlázása a szolgáltatók reszortja, mi több, feltétele a díjmegosztásnak.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) elvi döntése gyakorlatilag semmilyen kötelezettséget nem jelent a felekre nézve, ám ha konkrét ügyben kell majd állást foglalnia a HDB-nek, azt már a most meghozott elvi döntés alapján fogja megtenni. Konkrét ügyben született határozat azonban már végrehajtási kötelezettséget ró az érintettekre, épp annak érdekben, hogy a távközlési liberalizáció folyamatát ne lehessen elhúzódó bírósági perekkel lassítani -- nyilatkozta a HWSW-nek korábban Erdei János a Hírközlési Felügyelet munkatársa.

Épp ezért érthetetlen a Matáv makacskodása, hiszen maga a díjmegosztással kapcsolatos két kormányrendelet sem biztos, hogy változatlan formában fennmarad, hisz -- mint megtudtuk -- azokat az Országgyűlési Biztosok Hivatalában már vizsgálják, hogy a számlázással kapcsolatos havi százezres nagyságrendű előfizetői adat rendszeres megküldése mindenben megfelel-e a hatályos (adatvédelmi és hírközlési) törvényeknek. Amennyiben beigazolódik, hogy a kormányrendelet ellentmond az adatkezelés törvényi szabályozásának, úgy jogszabálymódosításra is sor kerülhet, ami igencsak időigényes folyamat. Tehát a közeljövében korántsem biztos, hogy a Matáv -- még ha más fórumokon esetleg igazat is adnak a távközlési cégnek -- akár egyetlen számla adatait is továbbadhatja az internetszolgáltatóknak.

A Népszabadságnak nyilatkozó Vasváriné Menyhárt Éva, a Matáv kormányzati kapcsolatokért felelős ágazati igazgatója további jogorvoslati lehetőségek kihasználását jelezte, így a megmerevedett álláspontok láttán valószínűtlennek tűnik az új szerződések a március 23-i határidőre való megkötése, s a szolgáltatók által sejtetett internet előfizetési díj csökkenése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról