:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 21. 09:47

Lassan terjednek az internetes banki szolgáltatások

Az online banki szolgáltatásokat igénybe vevők köre lassan bővül -- derül ki a NetSurvey Internetkutató Intézet felméréséből. Egyelőre

Az online banki szolgáltatásokat igénybe vevők köre lassan bővül -- derül ki a NetSurvey Internetkutató Intézet felméréséből. Egyelőre 62 000-en használják ki az elektronikus bankolás előnyeit kisebb-nagyobb gyakorisággal. Arányuk a 8 366 000 főnyi felnőtt lakosságból nem éri el az 1 százalékot. Az internethez hozzáférők jó másfél milliós táborán belül viszont már 4 százalékot tesz ki az internetes banki ügyfelek aránya.

Az elektronikus bankolás használóinak megoszlása alapján megállapítható, hogy ennek a korszerű szolgáltatásnak a fő célcsoportja diplomás, vezető beosztást tölt be, vállalkozó vagy szellemi munkát végez. Budapesten vagy megyeszékhelyen él, 18-39 év közötti és vagyoni helyzete szerint a társadalom felső ötödébe tartozik. Többségük három- vagy négyszemélyes háztartásban él.

Bokker Sándor, a Netsurvey igazgatójának tájékoztatása szerint az online banki szolgáltatások tíz igénybe vevője közül kilenc rendelkezik bankkártyával. Kétharmad-kétharmad részük munkahelyén és otthon fér hozzá az internethez. Ugyanakkor kiemelkedően fogékonyak az internetes vásárlásra is.

Az internetet bankügyeik lebonyolítására használók az átlagot jóval meghaladó mértékben tagjai valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak és többségük naponta internetezik.

Regionálisan a lakosság számarányához képest Budapest mellett Észak-Dunántúlon és Dél-Alföldön felülreprezentáltak a bankok internetes ügyfelei. Ennek megfelelően a megyék közül Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Vas emelkedik ki ebből a szempontból.

Az érdeklődési körök szerinti megoszlás azt mutatja, hogy az internetes banki ügyfelek 60 százaléknál nagyobb része foglalkozik könnyűzenével, számítástechnikával, a táplálkozás egészséges voltával, lakásának berendezésével, politikával és közélettel, továbbá a környezettel és védelmével.

A nemek közötti arány érdekesen alakul. Amíg a felnőttek 53 százaléka nő és 47 százaléka férfi, addig az internethez hozzáférők aránya most már pontosan egyforma. Viszont az online banki szolgáltatásokat valamivel több férfi (53 százalék) veszi igénybe, mint nő (47 százalék).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.