Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 25. 17:14

Két éven belül üzemanyagcellákkal működtetett notebookokat dobna piacra a Casio

Egy merevlemez vagy memória sosem lehet elég nagy, egy processzor pedig sosem lehet elég gyors. A notebookok esetében az akkumulátor sosem tart elég sokáig.

Egy merevlemez vagy memória sosem lehet elég nagy, egy processzor pedig sosem lehet elég gyors. A notebookok esetében az akkumulátor sosem tart elég sokáig.

A chipgyártók számos energiatakarékos funkciót építenek a mobil felhasználásra szánt alkatrészekbe, gondoljunk csak az Intel SpeedStep vagy az AMD PowerNow! technológiára, illetve a legújabb grafikus chipek bűvészmutatványaira. Mindenezek ellenére azonban a legkevesebbet fogyasztó notebookok sem bírják egy akkumumlátorral 5 óránál tovább.

A Casio mérnökei ezt két éven belül 20 órára kívánják növelni, mégpedig úgy, hogy hagyományos lítium-iok akkumulátor helyett üzemanyagcellát építenek a hordozható gépekbe. Ennek mikéntjét egy vegyészmérnöki konferencia keretében ismerteti majd a Casio még ezen a héten.

Több notebookgyártó -- köztük a Toshiba és a Hitachi -- is folytat ilyen irányú kutatásokat, de a Casio eltökélt szándéka, hogy 2 éven belül sorozatgyártásba kerüljenek az üzemanyagcellával működő notebookok. A vállalat már több mint száz szabadalmat jegyez ebben a témakörben.

Az elkövetkező évek során várhatóan az üzemanyagcellák válnak az elsődleges energiaforrássá, számos különböző kutatás folyik ebben a témakörben. Az eljárás lényege, hogy hidrogénből és oxigénből elektromos áram, illetve hő állítható elő, mégpedig egy olyan mikroreaktor segítségével, amely akár egy szilíciumostyán is elfér.

A Casio távoli tervei szerint az üzemanyagcellák nemcsak notebookokban, hanem kéziszámítógépekben, digitális kamerákban, mobiltelefonokban vagy hordozható televíziókban is megtalálhatók lesznek.

Nyilvánvaló, hogy az üzemanyagcellával működtetett készülékek eleinte nem lesznek olcsók, vagy legalábbis biztos drágábbak lesznek a lítium-ion akkumulátoros termékeknél. A Casio egyelőre nem árult el részleteket, de a héten megrendezésre kerülő konferecián várhatóan sokmindenre fény derül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról