Szerző: Barna József

2002. március 27. 21:12

Kubában tiltólistán a számítógépek

[Wired] A kubai kormány rendelkezésben tiltotta meg, hogy az ország lakosai számítógépeket vagy kiegészítőket vásárolhassanak. A határozat értelmében magánszemély kizárólag akkor vásárolhat ilyen eszközöket, ha igényét alapos indokokkal támasztja alá és vásárlás kérelmét jóváhagyja a Belkereskedelmi Minisztérium.

[Wired] A kubai kormány rendelkezésben tiltotta meg, hogy az ország lakosai számítógépeket vagy kiegészítőket vásárolhassanak. A határozat értelmében magánszemély kizárólag akkor vásárolhat ilyen eszközöket, ha igényét alapos indokokkal támasztja alá és vásárlás kérelmét jóváhagyja a Belkereskedelmi Minisztérium.

A hírt először a sajtószabadságot propagáló ellenzéki CubaNet internetes lap közölte. A CubaNet havannai tudósítója arról számolt be, hogy a számítástechnikai alkatrészek és komplett számítógépek -- melyeket 2001 közepe óta lehetett szabadon megvásárolna a kubai fővárosban -- január óta tűntek el az üzletek polcairól. A tudósítás szerint a számítástechnikai üzletek két szekcióra lettek felosztva: az egyik, áruval jól ellátott részleg a kormányszerveknek lett kialakítva, míg egy kisebb szekcióban lemezek, CD-k és hasonló apróságok állnak a lakosság rendelkezésére.

Független forrásból sokáig nem lehetett megerősíteni a hírt, ahogy az egyesült államokbeli kubai külképviselet szóvivője is kitérő válaszokat adott a rendelkezés valódiságát firtató kérdésekre. Később egy magát megnevezni nem kívánó állami tisztviselő eljuttatta a határozat szövegét az amerikai sajtóhoz, és elmondta, hogy az heves vitát váltott ki kormánykörökben is.

A rendelkezésben a következő olvasható: "A számítógépek, ofszetnyomógépek, másológépek, fénymásolók, valamint egyéb nyomtatásra és sokszorosításra alkalmas eszközök, ezek alkatrészei, továbbá az ezekhez tartozó kiegészítők forgalmazása szervezetek, alapítványok, polgári és nonprofit társaságok, illetőleg az állampolgárok részére tilos. Abban az esetben, ha ezeknek az eszközöknek, alkatrészeiknek és kiegészítőiknek a beszerzése nélkülözhetetlen, a Belkereskedelmi Minisztérium jóváhagyásának kérelmezése szükséges."

Minthogy a kubai kormány nem kommentálja a rendelkezés bevezetésének hírét, a lépés motívumaira csak következtetni lehet. Szakértők szerint azonban nyilvánvaló, hogy e lépéssel a Castro-rezsim tovább kívánja korlátozni a külvilággal történő kommunikáció lehetőségeit.

Kubában korábban is csupán kevesek kiváltsága volt az internet-hozzáférés. Hiszen azon túlmenően, hogy a szolgáltatás havi 260 dollárba kerül, míg az országban az átlagkereset havi 240 dollár, a netezőknek jelentkezniük kell egy felügyelő testületnél (National Center for Automated Data Exchange) is. Ugyanakkor az állami internetszolgáltatók korlátozzák a hozzáférést bizonyos nemkívánatos oldalakhoz, így Kubából nem elérhető számos külföldi média, a Castro-ellenes oldalak és a pornóoldalak. A kormány továbbá figyeli az e-maileket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról