Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 12. 10:45

Két új DVD-újraíró meghajtót jelentett be a Hewlett-Packard

A Hewlett-Packard hétfőn két új DVD+RW meghajtót jelentett be, amelyek támogatják a DVD+R szabványt is. Ennek a már piacon levő DVD-ROM meghajtókkal illetve asztali DVD-lejátszókkal való kompatibilitás miatt van jelentősége.

HIRDETÉS

A Hewlett-Packard hétfőn két új DVD+RW meghajtót jelentett be, amelyek támogatják a DVD+R szabványt is. Ennek a már piacon levő DVD-ROM meghajtókkal illetve asztali DVD-lejátszókkal való kompatibilitás miatt van jelentősége.

Tudvalevő, hogy az (újra)írható DVD-k piacán egyelőre még számos formátum versenyez az elfogadottságért, köztük a DVD+RW, DVD+R, DVD-R, DVD-RW illetve a DVD-RAM.

A HP bejelentésének jelentősége, hogy új DVD+RW meghajtói -- a dvd200i belső és a dvd200e külső drive -- támogatják a DVD+R szabványt is, amely kompatibilis a már piacon levő DVD-ROM meghajtókkal és asztali DVD-játszókkal.

A DVD+R egyelőre egyetlen problémával küzd, mégpedig a lemezek hiányával. Egyelőre ugyanis technikai problémák miatt nem kapható olcsó, egyszer írható DVD+R lemez és ez a kompatibilitás ellenére megpecsételheti a DVD+R szabvány sorsát.

A DVD lemezeken 4,7 GByte adat tárolható, azaz közel hétszer annyi, mint egy CD-n. A nagyobb kapacitás miatt az elemzők azt várják, hogy a közeljövőben robbanásszerűen növekedik majd az DVD-írók száma. Az IDC szerint idén 3,9 millió ilyen készülék talál majd gazdára, de 2005-re már 35 millió DVD-író eladását várják.

Az új HP meghajtók tulajdonosai egy segédprogram segítségével változtathatják meg az írt lemezek tulajdonságait ezzel növelve a kompatibilitást a piacon levő DVD-olvasókkal. A tavaly bejelentett dvd100i DVD+RW meghajtó tulajdonosai a segédprogramot a világhálóról tölthetik le.

A dvd200i belső DVD+RW meghajtó április közepén kerül az üzletekbe 499 dolláros kiskereskedelmi áron. Az USB 2.0 és FireWire felületű dvd200i külső drive májusban várható 599 dolláros áron. A HP DVD+RW lemezek ára darabonként 10,99 dollár, a DVD+R lemezek megjelenése pedig áprilisban várható 5,99 dolláros áron.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 08:01

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.