Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 19. 12:12

Folyamatosan bővül a Pannon GSM lefedettség a budapesti metróban

A Pannon GSM műszaki szempontból talán legkülönlegesebb és legnagyobb kihívást jelentő munkája volt a budapesti metró GSM lefedettségének megteremtése. A telekommunikációs vállalat előfizetői immár négy éve a föld alatt is használhatják mobiltelefonjukat. Idén március folyamán újabb öt állomást kötnek be a főváros földalatti tömegközlekedését kiszolgáló GSM hálózatba, az év végére pedig teljessé válik a metró lefedettsége.

HIRDETÉS

[HWSW] A Pannon GSM műszaki szempontból talán legkülönlegesebb és legnagyobb kihívást jelentő munkája volt a budapesti metró GSM lefedettségének megteremtése. A telekommunikációs vállalat előfizetői immár négy éve a föld alatt is használhatják mobiltelefonjukat. Idén március folyamán újabb öt állomást kötnek be a főváros földalatti tömegközlekedését kiszolgáló GSM hálózatba, az év végére pedig teljessé válik a metró lefedettsége.

"Nem titok, hogy a föld alatti hálózat-kiépítés nagyságrendekkel drágább, mint a hagyományos, felszíni munka." -- mondta el Cser Gábor, a Pannon GSM hálózatfejlesztési szakembere. "A Millenniumi Földalatti Vasút és a Metró vonalainak lefedése azonban hosszú távú, jövőbe tekintő befektetés a Pannon GSM részéről. A fejlesztés létjogosultságát igazolja, hogy az elmúlt három év során megkétszereződött a föld alatti telefonhasználat."

Az elmúlt időszak elemzése azt mutatta, hogy a forgalom a föld alatt nagyobb arányban nőtt, mint a felszínen. Különösen érdekes, hogy 80 (!) százalékkal több SMS-t küldenek a metróból, mint a felszínről, főleg kora délután. Ez részben a diákoknak köszönhető, akik ebben az időszakban utaznak a metrón.

Az első két év próbákkal, mérésekkel és nem kevés kihívással telt el. A szűk alagutak olyan, korábban ismeretlen problémákat vetettek fel, amelyekre a Pannon GSM szakembereinek saját maguknak kellett megtalálniuk a megoldást. Sem hazai, sem nemzetközi példák nem álltak rendelkezésre, ugyanis akkor még csak Hong-Kongban üzemelt a földfelszín alatt GSM szolgáltatás.

Az első nehézséget a különleges környezet okozta. A metró alagútrendszerében csak az üzemzárás és a forgalom reggeli megindulása közötti időszakban, azaz éjféltől hajnali fél négyig lehet dolgozni. Ezekben a rövid, éjszakai műszakokban kellett úgy elhelyezni az antennákat, hogy elég távol essenek a rádióhullámokat megzavaró vasbeton faltól, ugyanakkor ne sodorja el őket a fal közvetlen közelében elhaladó szerelvény. A kültéren használatos, álló helyzetű antennák helyett speciális, fekvő készülékeket kellett beszerezni. Egy-egy antenna felszerelése órákig tartó, milliméteres pontosságú beállítást követelő munka volt.

Mind között a Deák, illetve Batthyány téri állomások jelentették a legnagyobb kihívást. Az előbbi több szintes közlekedő- és peronrendszerének tökéletes lefedéséhez két bázisállomásra és nem kevesebb, mint tíz antennára van szükség. A feladat összetettségére jellemző, hogy egyetlen bázisállomás általában elég egy tízezer lelkes település kifogástalan kiszolgálására.

Mivel minden állomáson legalább egy bázisállomás található, és ezek mindegyike önálló adókörzet-információt küld a készülékeknek, a Pannon GSM cellainfo szolgáltatása a föld alatt is működik: az utasok mobiltelefonjukon is nyomon követhetik, éppen merre jár a szerelvény.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 07:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.