Szerző: Vörös Péter

2002. március 18. 11:02

Az Oracle a profitfigyelmeztetésnek megfelelő nyereséggel zárta harmadik pénzügyi negyedévét

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be a cég harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az Oracle negyedéves nyeresége 508 millió $ (részvényenként 9 cent) volt, a First Call által reprezentált elemzők a hónap elején bejelentett profitfigyelmeztetés előtt részvényenként 10 centes eredményre számítottak.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be a cég harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az Oracle negyedéves nyeresége 508 millió $ (részvényenként 9 cent) volt, a First Call által reprezentált elemzők a hónap elején bejelentett profitfigyelmeztetés előtt részvényenként 10 centes eredményre számítottak.

A harmadik pénzügyi negyedéves forgalom 2,2 milliárd $ volt, ami 5,5%-os csökkenés a második pénzügyi negyedévhez képest és 16,6%-os visszaesés az előző év hasonló időszakához képest. A First Call által reprezentált elemzők 2,3-2,5 milliárd $ közötti eredményre számítottak, ettől azonban elmaradt a cég eredménye.

Henley elmondta, hogy a következő néhány negyedév nyereségének előrejelzése nem könnyű, mivel továbbra is sok a bizonytalanság a vállalati IT kiadásokkal kapcsolatban. Ezzel együtt az Oracle arra számít, hogy a negyedik negyedév gyengébb lesz a megszokottnál. "Az eddigi jelek arra utalnak, hogy a vállalati hardver- és szoftverkiadások igen gyengék maradnak és egyelőre nem javulnak. Ezért azt kell feltételeznünk, hogy a dolgok nem javulnak rövid távon" -- mondta Henley.

Az Oracle arra számít, hogy negyedik pénzügyi negyedévben a szoftverlicenc-eladások 25-30%-kal csökkennek a harmadik pénzügyi negyedévhez képest. A cég előrejelzései szerint a negyedik pénzügyi negyedéves nyereség részvényenként 1-2 centtel lesz alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest, amikor a cég részvényenként 15 centes eredményt ért el.

A szoftvereladások 29,8%-kal 789,6 millió $-ra csökkentek az előző év hasonló időszakában elért 1,1 milliárd $-hoz képest. A szolgáltatások árbevétele 7,1%-kal (1,55 milliárd $-ról 1,44 milliárd $-ra) csökkent ugyanebben az időszakban.

A konkrét vállalati szolgáltatásokhoz (pl. emberi erőforrások, számvitel) nyújtott alkalmazások eladásai 41%-kal csökkentek, bár az alkalmazási szerverszoftverek forgalma 35%-kal nőtt. Az adatbázis-forgalom 23%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Ellentmondásos az adatbázispiaci-részesedés megítélés: az IBM és több ipari megfigyelő úgy véli, hogy az Oracle legnagyobb riválisa növelte piaci részesedését; míg Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója ezt vehemensen cáfolja, szerinte ennek éppen az ellenkezője az igaz, tehát az Oracle piaci részesedése nőtt ezen a kulcsfontosságú piacon. Az Oracle vezetői szerint az adatbázisszoftver-eladások csökkenése jelentős részben abból fakad, hogy az adatbázis-forgalom nagyobb részét adják a vállalat Standard edition szoftverei, szemben a nagyobb nyereséghányadú Enterprise edition változatokkal.

Az 500.000$-nál nagyobb értékű ügyletek adták az Oracle teljes licencbevételeinek 35%-át, szemben az egy évvel korábbi 45%-kal, mondta Henley, aki azt is hozzátette, hogy ez az adat a legalacsonyabb érték azóta, hogy a cégnél dolgozik. Henley megjegyezte, hogy a kisebb értékű ügyletek felé történt eltolódás jobban érintette az alkalmazásforgalmat, mint az adatbázis-forgalmat.

Az Oracle a vártnál alacsonyabb adatokat annak tulajdonítja, hogy jelentős volt a visszaesés Ázsiában. Egyes elemzők azonban szkeptikusak a dologgal kapcsolatban. A cég ázsiai eladásai 22%-kal estek vissza az előző év hasonló időszakához képest, míg az amerikai eladások 20%-kal csökkentek. Henley kiemelte, hogy a japán eladások különösen gyengék voltak.

Az Oracle egyes riválisai, pl. a Siebel Systems és a Sybase, jó úton haladnak az eredeti 2002-es terveik eléréséhez. "Nyilvánvaló, hogy az Oracle továbbra is a mélypont körül van, és nem tapasztalja azt a fellendülést, amit várunk ez év második felére" -- közölte Bob Austrian, a Banc of America Securities egyik elemzője.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,84$-ral (6,25%-kal) 12,60$-ra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról