:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 1. 22:53

Újdonságok a nemzetközi domainek világában

Feloldják a Egyesült Államok nemzeti domainjének, a .us-nek a regisztrációját korlátozó szabályokat -- adta hírül a CW Számítástechnika . Az .us végződésű domainnévre első körben -- április 9-éig -- csak amerikai cégek pályázhatnak, ezt követően azonban már bárki regisztrálhat a ccTLD (country code Top Level Domain -- legfelső szintű nemzeti domain) alá. A domain nyilvántartójának kiijelölt NeuStar regisztrációs oldala, a www.nic.us részletes információkat közöl az új szabályokról.

Feloldják a Egyesült Államok nemzeti domainjének, a .us-nek a regisztrációját korlátozó szabályokat -- adta hírül a CW Számítástechnika. Az .us végződésű domainnévre első körben -- április 9-éig -- csak amerikai cégek pályázhatnak, ezt követően azonban már bárki regisztrálhat a ccTLD (country code Top Level Domain -- legfelső szintű nemzeti domain) alá. A domain nyilvántartójának kiijelölt NeuStar regisztrációs oldala, a www.nic.us részletes információkat közöl az új szabályokról.

A .us domain alá regisztrációt ezidáig csak oktatási, közművelődési és más, amerikai költségvetési szervezetek kérhettek. Itt érvényesült a világ egyik legszigorúbb regisztrációs szabályzata is: a .us elé másodszintű domainként mindig az adott állam kétbetűs rövidítése került, majd az intézménytípus megnevezése, s csak az elé kerülhetet a tulajdonképpeni választott domainnév. Így végül hosszú, a regisztrációs politikában járatlanok számára nehezen memorizálható domainnevek születtek. Nem is lett népszerű az amerikei nemzeti domain: a több tízmilliós nagyságrendű .com-mal szemben alig százezer .us végződésű webcímet tartanak csak nyilván.

A jövő másik nagy újdonsága a .eu végződés lehet. Egy régóta húzódó vita kap talán új lendületet: az Európai Unió parlamentje törvénytervezetet fogadott el az .eu domain bevezetéséről. Ez persze még korántsem teszi bejegyezhetővé, plána működővé a domaint, hiszen a végződésekkel kapcsolatos döntéseket az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) hozza meg. Az EU és az ICANN között évek óta húzódik a vita a .eu domainről, s mint ismeretes, a legutóbb elfogadott felsőszintű domainvégződések mind nemzetköziek voltak, mint például a .info, .biz, .museum stb. Az utolsó nemzeti domain, amit az ICANN kiadott, még 2000-ben a Palesztin .ps volt. Legkorábban a március 10-14. között, a ghánai Accrában megrendezendő ICANN-találkozón kerülhet napirendre a kérdés, s akkor dől el, lesz-e egyáltalán .eu domain, hiszen az EU törvények az ICANN-ra nem vonatkoznak. A .eu-s domainnév bevezetésével kapcsolatban egy külön honlapon is lehet tájékozódni, a hivatalos országnév végződés jegyzék pedig itt tekinthető meg.

Ha az ICANN mégsem szavazná meg a .eu-s domainek bevezetését, úgy az uniós intézmények weboldalai maradnak a nem túl ismert, nemzetközi szervezetek és adatbázisok számára fenntartott .int TLD alatt. Egyébként kérdéses, mennyire átgondolt az Unió részéről a .eu domain használata, hiszen Európai Bizottság azon bejelentése, miszerint a .eu domainek bevezetésével megszűnhetnek a nemzeti domainek, a többmillió domain megváltoztatásával járó káosz mellett az eltérő végződésű, ám azonos domainekkel kapcsolatos ezernyi per megindításánek veszélyét is előrevetíti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.