Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 21. 00:28

Összekapcsolási szerződések: a Matáv megkezdi az egyeztetést a szolgáltatókkal, az Emitel ajánlatát elutasították

A Matáv megkezdi egyeztető tárgyalásait a társszolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. A távközlési óriás ezidáig csak a Vivendivel állapodott meg. A Vivendivel kötött megállapodás még a Hírközlési Törvény életbe lépése előtt született, s a törvényhez igazított módosításokkal maradt fent. A Matáv és a többi alternatív szolgáltató közti szerződés attól a referenciaajánlattól függ, mely a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) előtt van, s néhány hónapra valószínűleg szükség lesz még, mire a HDB elfogadja azt. A Matáv terve szerint a HDB jóváhagyás előtt már megköti az összekapcsolási szerződéseket, s majd a későbbi döntés függvényében kiigazítja azokat. (A HDB a közelmúltban engedényezte viszont a Matáv előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatát). Egyúttal a távközlési vállalat közleményében jelezte azt is, hogy tovább folytatja egyeztető tárgyalásait az internetszolgáltatókkal a bevételmegosztás és a számlázás kérdéseiről.

[HWSW] A Matáv megkezdi egyeztető tárgyalásait a társszolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. A távközlési óriás ezidáig csak a Vivendivel állapodott meg. A Vivendivel kötött megállapodás még a Hírközlési Törvény életbe lépése előtt született, s a törvényhez igazított módosításokkal maradt fent. A Matáv és a többi alternatív szolgáltató közti szerződés attól a referenciaajánlattól függ, mely a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) előtt van, s néhány hónapra valószínűleg szükség lesz még, mire a HDB elfogadja azt. A Matáv terve szerint a HDB jóváhagyás előtt már megköti az összekapcsolási szerződéseket, s majd a későbbi döntés függvényében kiigazítja azokat. (A HDB a közelmúltban engedényezte viszont a Matáv előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatát). Egyúttal a távközlési vállalat közleményében jelezte azt is, hogy tovább folytatja egyeztető tárgyalásait az internetszolgáltatókkal a bevételmegosztás és a számlázás kérdéseiről.

Nem hagyta jóvá a Hírközlési Döntőbizottság az Emitel összekapcsolási referenciaszerződését. A részletes indoklás főleg a hatályos jogszabályokkal való harmonizálás hiányát és fogalmi keveredést említi mint az elutasítás okát, de jelzi azt is, hogy a rendelkezésre állás és a hibaelhárítás időtartama igen kedvezőtlen.

Az utóbbi időben mind nagyobb fontossága lett a távközlési -- így az internet-hozzáférés -- szolgáltatások terén a rendelkezésre állás fogalmának. Mint a közelmúltban hírt adtunk róla, egy kormányrendelet kötelezi az internetszolgáltatókat is az általános vállalkozási feltételekben (ÁVF) a rendelkezésre állás pontos meghatározására, s ennek be nem tartása esetén kötbér fizetésére kötelezi a vállakozásokat. A kormányrendelet által biztosított 90 napos türelmi idő az új ÁVF-ek hatályba lépésére március 23-án jár le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról