:

Szerző: Vörös Péter

2002. március 1. 08:56

A Micron szerint bíztatóak a jelek a memóriapiacon

[EB News] A memóriakereslet a PC-gyártók részéről meghaladja a várakozásokat ebben a negyedévben, a javulás egy része a vállalati piacnak köszönhető, közölte Kipp Bedard, a Micron Technology alelnöke.

[EB News] A memóriakereslet a PC-gyártók részéről meghaladja a várakozásokat ebben a negyedévben, a javulás egy része a vállalati piacnak köszönhető, közölte Kipp Bedard, a Micron Technology alelnöke.

"Tavaly decemberben a vevőink úgy vélték, hogy az első negyedévben 10%-os lesz a visszaesés a negyedik negyedévhez képest" -- mondta Bedard. "Ezt az előrejelzést immár úgy módosították az ügyfelek, hogy a csökkenés 0-5% lesz".

Bár a javulás többnyire a fogyasztói PC- és laptopkeresletnek köszönhető, "az utóbbi időben egyes ügyfelek arról számoltak be, hogy a vállalati kiadások is javulnak".

Egyes szakértők szerint világos trend, hogy az egy PC-re jutó memóriamennyiség egyértelműen növekszik: míg tavaly év végén ez 170 MB körül volt, addig ez év végére várhatóan eléri a 256 MB-ot, vagy annál magasabb szintet is. A grafikusmemória-eladások is egyértelműen nőnek a multimédiás PC-k népszerűségének köszönhetően.

Egyöntetű a vélemény afelől, hogy a Windows XP áll jelentős részben a növekedő trendek mögött. "A legtöbb OEM ügyfelünk számára ma már elképzelhetetlen az XP konfigurációk szállítása 256 MB RAM alatt" -- közölte Bedard.

Dacára annak, hogy az utóbbi időkben jelentősen nőttek a memóriaárak, szakértők szerint folytatódni fog az a trend, hogy egyre több memóriával kínálják a gyártók PC-iket: a gyártók 36$-ért 128 MB helyett 256 MB memóriát tudnak kínálni még a mai memóriaárak mellett is.

A 128 megabites SDRAM OEM szerződéses ára manapság 4-4,50$ között van, ami valamivel magasabb, mint az azonnali piaci ár -- szemben a december elejei 1,30-1,40$-ral. A DDR memória ára 10-15%-kal magasabb. A 256 megabites SDRAM azonnali piaci ára 8,34$ körül van.

A jelenlegi pénzügyi negyedévben a Micron először fog több 256 megabites DRAM-ot szállítani, mint 128 megabites DRAM-ot, közölte Bedard.

A DDR memóriák részaránya jelenleg 30-35% a Micron forgalmában, míg a pénzügyi év második felében elérheti az 50%-ot is.

1996-ban még 28 DRAM-gyártó volt a világon, 2001 végére ez a szám 14-re fog csökkenni, vélik a szakértők. Az első öt gyártó tette ki a piac 80%-át tavaly és előfordulhat, hogy az év végére a három vezető gyártóé lesz a piac 70-80%-a.

A Micron vezető helyen áll a 0,13 mikronos gyártástechnológiára történő áttérésben, jelenleg a cég által gyártott szilíciumostyák 10%-a készül ezzel az eljárással, 70% 0,15 mikronos technológiával, a fennmaradó rész pedig 0,18 mikronos technológiával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.