Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 13. 13:27

A kampánycsend megsértését figyeli az Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének munkabizottsága

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

[HWSW] Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes muködési etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre (szerkesztett tartalom, felhasználói tartalom, fórumok stb.) vonatkozó szabályokat. A kódex emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó -- törvénybe foglalt -- elveket, továbbáajánlásokat fogalmaz meg a közvéleménykutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban. A kódexet az MTE valamennyi érintett (tartalomszolgáltatók, fórum- és chat szolgáltatás üzemeltetők, közvéleménykutatók, pártok, stb.) számára eljuttatja, illetve honlapján (www.mte.hu) is hozzáférhetővé tette.

A választásokat megelőző időszakban az MTE ajánlásokat fogalmaz meg a kódexnek megfelelő intézkedések bevezetésére, ahol szükséges (pl. fórum figyelmeztetések kampánycsend idején, hierarchikus szintek értelmezése stb.). Az MTE önálló monitoring munkabizottságot állít fel a kódexben foglaltaktól történő eltérések észlelésére és kivizsgálására. Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére. A szabálysértésekről az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot, mely saját hatáskörében a megfelelő jogkövetkezményekről rendelkezik. A választások után az MTE a választási információk internetes közlésével, az önszabályozás megvalósulásával kapcsolatos beszámolót ad ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról