Szerző: Vörös Péter

2002. március 25. 15:10

Az Emachines tajvani gyártókkal állapodott meg PC-k beszállításáról

[EB News] Az amerikai Emachines bejelentette, hogy megállapodott a tajvani Sampo csoporttal és a First International Computerrel (FIC) 571 millió $ értékű PC-szállításról.

[EB News] Az amerikai Emachines bejelentette, hogy megállapodott a tajvani Sampo csoporttal és a First International Computerrel (FIC) 571 millió $ értékű PC-szállításról.

Az Emachines a pénz felét arra fordítja, hogy asztali PC-ket vásárol az FIC-től, amely a szigetország egyik legnagyobb OEM gyártója. Az összeg második felének 90%-ért a cég laptop PC-ket, LCD és CRT monitorokat vesz a Sampo-tól, míg a fennmaradó összegért LCD monitorokat vásárol a Smart ASIC-től.

Az Irvine (Kalifornia) központú Emachines ezzel a lépéssel csatlakozik az olyan vezető PC gyártókhoz, mint a Dell és a Compaq, amelyek a költségek csökkentése végett több milliárd dollár értékben vásárolnak termékeket (asztali PC-ket, laptopokat, félvezetőket, stb.) tajvani beszállítóktól.

Az amerikai piacon tapasztalható szoros verseny arra kényszeríti a gyártókat, hogy a lehető legolcsóbb, de mégis minőségi beszerzési forrásokat vegyék igénybe, ez természetesen a beszállítók nyereségrátáját is csökkenti -- ez különösen igaz az Emachinesre, hiszen a cég az alacsony árkategóriájú modellekre specializálta magát.

Ben Lee, az ABN AMRO egyik elemzője szerint az asztali PC megrendeléseknél a szokásos bruttó haszonrés 8-10%, az LCD PC-knél pedig 6-8%. "Ez alkalommal a FIC és a Sampo ennél alacsonyabb haszonrést értek el" -- mondta Lee.

Az 1998 szeptemberében alapított Emachines fennállása során eddig 4 millió PC-t adott el.

Gene Sheu, az FIC IT és hálózati részlegének elnöke elmondta, hogy a cég 600 ezer asztali PC-t fog szállítani az Emachines-nek a 2003 március végéig számított 12 hónap alatt. Április és június között havi 10 ezer PC-t, míg júliustól jövő márciusig havi 60 ezer PC szállít az FIC.

Az FIC és a Sampo a kisebb tajvani PC gyártók közé tartoznak az olyan vállalatok mögött, mint pl. a Quanta és az Acer. 2001-ben a FIC nettó nyeresége 2,3 millió $, forgalma 1,2 milliárd $ volt. A Sampo nyeresége 24,2 millió $, forgalma 359,6 millió $ volt tavaly.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról