Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 22. 16:43

Vodafone vagy V-fon: harc a névért

A napokban napvilágot látott hír szerint a Szabadalmi Hivatal a V.R.A.M. Rt-nek adott igazat abba a vitában, mely a Vodafone kezdeményezésére indult a V-fon név használata miatt. A Vodafone álláspontja szerint a Vivendi távközlési szolgáltatásait fedő V-fon név megtévesztő, az ügyfelek összekeverhetik a Vodafone névvel. Érvei alátámasztására a Vodafone felidézte, hogy átlagosan havonta mintegy 30-40 esetben szembesülnek azzal, hogy az ügyfelek keverik a két céget: ez a Vodafone-hoz befutó, vezetékes telefonnal kapcsolatos megkeresésekben (a Vodafone csak a mobil távközlési piacon van jelen), s -- ritkábban -- V-fon telefonszámla Vodafone-hoz való átutalásában merül ki.

HIRDETÉS

[HWSW] A napokban napvilágot látott hír szerint a Szabadalmi Hivatal a V.R.A.M. Rt-nek adott igazat abba a vitában, mely a Vodafone kezdeményezésére indult a V-fon név használata miatt. A Vodafone álláspontja szerint a Vivendi távközlési szolgáltatásait fedő V-fon név megtévesztő, az ügyfelek összekeverhetik a Vodafone névvel. Érvei alátámasztására a Vodafone felidézte, hogy átlagosan havonta mintegy 30-40 esetben szembesülnek azzal, hogy az ügyfelek keverik a két céget: ez a Vodafone-hoz befutó, vezetékes telefonnal kapcsolatos megkeresésekben (a Vodafone csak a mobil távközlési piacon van jelen), s -- ritkábban -- V-fon telefonszámla Vodafone-hoz való átutalásában merül ki.

A V.R.A.M. Rt, a Vodafone tulajdonosa 2001-ben széles fronton indított támadást a Vivendi ellen a Versenyhivatalon, a Pest Megyei Bíróságon és a Szabadalmi Hivatalon keresztül. A névhasználat ügyében a Pest Megyei Bíróság 2001 szeptemberében hozott ítéletében a V.R.A.M Rt. keresetét elutasította, megállapítva, hogy a nevek sem fonetikailag, sem vizuálisan nem téveszthetők össze. A Szabadalmi Hivatal 2002 februárjában ugyanakkor elutasította a Vivendi V-fon szóösszetételre vonatkozó névjegybejegyzési kérelmét. Ezt a döntést a Vivendi bíróságon kívánja megfellebbezni. A Versenyhivatal nem indított eljárást, érvelése szerint a névhasználat nem sért olyan törvényeket, melyekkel kapcsolatban a vesenyfelügyelet saját hatáskörében eljárást indíthatna.

A V-fon nemcsak márkanév, hanem 2000. november 30-i cégbírósági bejegyzése óta a Vivendi irányítása alá tartozó, részvénytársasági formában működő vállalkozás is. A Vodafone névre a Szabadalmi Hivatal nyilvános adatbázisa szerint a V.R.A.M. Rt. 1999 októberében kért védjegyoltalmat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 06:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.