:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 25. 13:59

Compaq technológiával készült a Jégkorszak című egész estés computeranimációs film

[Mmd] A Compaq Computer Corporation bejelentette, hogy nagy teljesítményű AlphaServer rendszereit és

[Mmd] A Compaq Computer Corporation bejelentette, hogy nagy teljesítményű AlphaServer rendszereit és StorageWorks termékeit használták fel a Twentieth Century Fox most megjelentetett, egész estés high-tech animációs filmjéhez, amelynek címe ICE AGE, magyarul Jégkorszak.

A Blue Sky stúdióban, az Oscar-díjas Chris Wedge rendezésében készült ICE AGE szívszorongató, számítógépes animációkkal készült játékfilm, amely a történelem előtti időkben, a jégtakaró borította földön játszódik. A kizárólag számítógéppel generált képeket (CGI-t) tartalmazó animációs filmben a Blue Sky stúdió bonyolult leképezési technológiát használt, amely nélkül a táj és a történelem előtti időkből való szereplők ábrázolását nem lehetett volna ennyire élethűen megoldani.

A Blue Sky stúdió CGI Studio elnevezésű saját fejlesztésű képszerkesztési technológiája nagy számítógépes teljesítményt és kapacitást igényel -- például egyetlen képkocka leképezése 8-30 órányi időt vett igénybe, és egy percnyi filmhez 1.440 animációs képkockát kellett leképezni.

Az animációs folyamat technológiai igényeinek kielégítéséhez összesen 512 Compaq AlphaServer DS10L rendszert konfiguráltak át Tru64 UNIX operációs rendszer alatt futó 13 RenderWallá. Ezenkívül több AlphaServer ES40 rendszerrel együtt a Compaq TruCluster Server klaszterezési rendszerét is felhasználták, amely több mint három terabájtnyi klaszterezett tárhelyet biztosított a gyártáshoz. A rendszer a Compaq StorageWorks méretezhető architektúráján alapult, amellyel további lemezeket, vezérlőket és cache-t lehetett igény szerint bevonni.

A korszerű animációs technológia élethű effektusokkal mutatja be a történelem előtti idők figuráit és környezetét, a színek, a mintázatok és az árnyékok összjátéka valósághű hatást kelt. Az egész filmben nagy gondot fordítottak az aprólékos részletekre, ami nagyban hozzájárul a film egyedülálló képi világához.

John Donkin, a Blue Sky stúdió segédproducere elmondta: "A Compaq technológiájának alkalmazásával első, teljesen számítógéppel generált játékfilmünkben, az ICE AGE-ben olyat sikerült alkotnunk, amit más módon nem tudtunk volna megoldani. A fejlett leképezési technológiákkal nemcsak nagy felbontású végleges leképezéseket tudunk végrehajtani, de tervezési ciklusunkat is javítani és rövidíteni tudjuk -- ami jobb minőségű képet eredményez a vetítővásznon."

Carl Ludwig, a Blue Sky stúdió kutatás-fejlesztési részlegének vezetője elmondta: "A Compaq technológiája gazdaságilag is előnyös számunkra, mert elfogadható áron megfelelő számú processzort biztosít a szükséges számítógépes teljesítményhez. A Compaq Tru64 UNIX operációs rendszerével kombinálva hatékonyan tudunk hálózatot alkotni ezekből a processzorokból, ami jelentősen növeli a teljesítményt, és a digitális tartalomkészítés és az innováció élvonalába helyezi a stúdiót."

A Blue Sky stúdió 1998 óta használja a Compaq technológiáját, és ezzel készítette el korábban a Chris Wedge által rendezett BUNNY című Oscar-díjas rövidjátékfilmet is. Wedge rendezte az ICE AGE-et is, amely a Twentieth Century Fox első próbálkozása a high-tech animációs mozifilmek területén.

Bill Blake, a Compaq nagy teljesítményű műszaki számítástechnikai részlegének vezetője elmondta: "A Compaq technológiája az elmúlt években több népszerű hollywoodi filmhez biztosított nagy teljesítményt és számítógépes lehetőségeket, és örömmel tölt el bennünket, hogy a Blue Sky stúdió és a Twentieth Century Fox az ICE AGE-ben is lehetővé tette szerepvállalásunkat."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.