Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 6. 14:32

Májusban jelenik meg a szegényebb rétegeknek szánt számítógép, a Simputer

A non-profit Simputer Trust várhatóan májusra készül el a szegényebb rétegeknek is elérhető számítógép, a Simple Inexpensive Multilingual Computer , azaz a Simputer. A készülék várhatóan mindössze 50 dollárba kerül, a színes kijelzős változatáért 300 dollárt kérnek majd.

A non-profit Simputer Trust várhatóan májusra készül el a szegényebb rétegeknek is elérhető számítógép, a Simple Inexpensive Multilingual Computer, azaz a Simputer. A készülék várhatóan mindössze 50 dollárba kerül, a színes kijelzős változatáért 300 dollárt kérnek majd.

A termék operációs rendszere a Linux, mérete kissé nagyobb lesz egy kéziszámítógépnél, ennek ellenére egy egyszerű hordozható számítógépként fog működni. A készülék 32 MB flash memóriát és 32 MB RAM-ot tartalmaz. A többi hardverelem: beépített modem, infravörös és USB port.

A felhasználói felület főként ikonokat és grafikát tartalmaz a 240x320 pixeles érintésérzékeny képernyőn. Az eszköz ezenkívül támogatja a szöveg-beszéd funkciót, és képes lesz hang-visszacsatolásra a helyi nyelveken, áll specifikációban.

A Simputer használatához az egyéneknek egy intelligens kártyát kell vásárolniuk, amelyen a személyes információkat tárolják. Mihelyt beillesztik ezt a kártyát a Simputerbe, a kártya révén hozzá lehet férni magán jellegű információkhoz, pl. bankszámlákhoz.

A Simputer egyelőre kormányzati szervezetek részére lesz elérhető. Vállalatoknak és fogyasztóknak később fogják kínálni, mondta a projekt felelőse, aki azt is elárulta, hogy India lesz az első országok egyike, ahol a terméket elérhetővé teszik.

A Simputert először falvakban és vidéki kerületekben fogják használni arra, hogy a kisebb közösségek megoszthassák az eszközt olyan felhasználásokhoz, mint az e-mail vagy a banki tranzakciók lebonyolítása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról