Szerző: Ady Krisztián

2002. március 26. 03:01

A Constellation 3D fluoreszkáló optikai lemeze akár 21 réteget is tartalmazhat

A Fluorescent Multilayer Disc (FMD) and Card (FMC) technológiákat fejlesztő Constellation 3D bejelentette, hogy végzett a többrétegű High Definition TV (HDTV) FMD ROM lemezek fejlesztésével. Ezek az új, fluoreszkáló lemezek 5 vagy több réteget alkalmaznak a tavaly augusztusban bejelentett egyrétegű verzióval ellentétben. Sajnos a sajtóközlemény nem szól a többrétegű lemezek pontos kapacitásairól, de a cég weblapja szerint 25-140 GB, de akár 1 TB (terrabyte) kapacitás is elérhető egyetlen lemez használatával.

A "Fluorescent Multilayer Disc (FMD) and Card (FMC)" technológiákat fejlesztő Constellation 3D bejelentette, hogy végzett a többrétegű "High Definition TV (HDTV) FMD ROM" lemezek fejlesztésével. Ezek az új, fluoreszkáló lemezek 5 vagy több réteget alkalmaznak a tavaly augusztusban bejelentett egyrétegű verzióval ellentétben. Sajnos a sajtóközlemény nem szól a többrétegű lemezek pontos kapacitásairól, de a cég weblapja szerint 25-140 GB, de akár 1 TB (terrabyte) kapacitás is elérhető egyetlen lemez használatával.

A cég közlése szerint minden egyes 120 mm méretű -- tehát a jelenlegi CD-DVD méretnek megfelelő -- FMD lemez egy-egy teljes hosszúságú HDTV film tárolására képes MPEG-2 tömörítéssel, 1080 interlace vagy 720 progresszív formátumban. Az új lemezek gyártására átalakított gyártósorok akár 21 réteg létrehozására is felkészíthetők, tovább növelve az elérhető kapacitást. További technológiai fejlesztést követően ez a szám is tovább nőhet.

A HDTV FMD rendszer mellett a cég új FMD lejátszókat is fejlesztett a "hagyományos" vörös, 635 és 660 nanométeres lézert alkalmazó technológiákra alapozva, melyek a jelenlegi DVD-meghajtók helyeire illeszthetők.

A cég ezzel egyidőben tovább folytatja fejlesztéseit: új, kék színű lézerek felhasználásával kísérleteznek. A kék lézer által nyújtott kisebb "pit" méret nagyban növelheti, akár 4x-esére bővítheti az FMD technológia felső korlátait. Bár a Constellation 3D még nem rendelkezik működő kék-lézeres prototipussal, a cég szerint ez a technológia is igen ígéretes jövő előtt áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.