Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 12. 12:02

Megindult a versenyfelügyeleti eljárás a UPC-vel szemben

Mint arról korábban beszámoltunk már, 2002 januárjában egy budapesti magánszemély bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), melyben sérelmezte a UPC internetszolgáltatásának monopolhelyzetét a XIII. kerületi (volt Satimex) területen.

[HWSW] Mint arról korábban beszámoltunk már, 2002 januárjában egy budapesti magánszemély bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), melyben sérelmezte a UPC internetszolgáltatásának monopolhelyzetét a XIII. kerületi (volt Satimex) területen.

Talán emlékeznek olvasóink, 2001. év végén járt le az a szerződés, melynek alapján a TVNET internetszolgáltató a volt Satimex Kft. kábelhálózaton nyújthatott internet hozzáférést 400 ügyfelének. A szerződés lejártát követően a UPC átvette a TVNET korábbi ügyfeleit, ám az új előfizetői szerződések kötése, s az átvétel sem zajlott minden bonyodalom nélkül.

Ma értesültünk, hogy a januári beadvány kapcsán a GVH határozatában valószínűsíti, hogy a UPC megsértette a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt, s versenyfelügyeleti eljárást indít.

A döntés azért precedensértékű, mert nem csak a UPC zárja ki hálózatából a kábeles internetszolgáltatókat, hanem jellemzően így zajlik az ország minden pontján a kábeles internetszolgáltatás. Amennyiben a GVH versenykorlátozónak ítéli a UPC magatartását, azzal gyakorlatilag valamennyi hazai kábelhálózat -- akárcsak a telefonhálózatok mostanság --megnyílhat a versenytársak előtt.

a címlapról