Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 28. 10:51

Mire jó a közháló, avagy finanszírozza-e az internetezést az állam?

Mire jó a közháló, avagy finanszírozza-e az internetezést az állam? címmel vitaestet tartott az eDemokrácia Műhely .

HIRDETÉS

[HWSW] Mire jó a közháló, avagy finanszírozza-e az internetezést az állam? címmel vitaestet tartott az eDemokrácia Műhely.

Az est vendégeként Gáspár Mátyás, a a Magyar Teleház Szövetség (MTSz) elnöke adott tájékoztatást céljaikról. Az MTSz elképzelése szerint kistelepüléseken létrehozott és üzemeltetett civil központok a jövőben állami támogatás mellett kell, hogy működjenek.

A jelenleg működő alig háromszázzal szemben kétezerre teszi az országban létrehozandó civil központok -- teleházak, telekunyhók -- ideális számát az MTSz. A teleházak és telekunyhók sokoldalú szerepe felbecsülhetetlen a kisközösségek életében: információs (és informatikai) csatlakozási ponton túl a helyi kisvállalkozások segítése mellett a civil élet kibontakozásának is katalizátorai lehetnek. A világ számos, infrastrukturális szempontból fejlettebb régiójában -- így többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában -- is működnek teleházak, melyek hálózata folyamatosan bővül. A hazai teleházaknak is legalább 10-15 éven keresztül szerepük lesz még a kisközösségek életének informatikai támogatásában -- jelentette ki Gáspár Mátyás

Egy átlagos, 2500 lakosú település teleházában naponta 20-25 látogató fordul meg, éves költségvetése hozzávetőlegesen hárommillió forint. Az ideális -- kétezer pontból álló -- hálózat létrehozásának becsült költsége egy másfél évvel ezelőtti számítás szerint 14 milliárd forint. A teleházak költségeinek 30-50 százalékát teremti elő saját szolgáltatásainak bevételeiből, 30 százalék körül van az önkormányzati támogatás, a fennmaradó 20-40 százalkot pályázatok útján próbálják előteremteni a szövetség tagjai. A szövetség elképzelése szerint a bevételek stuktúrájának a közeljövőben át kell alakulnia az állam tevékenyebb részvételével: célzott vagy normatív támogatásként a teleházak költségvetésének legalább 50 százalékát az államnak kellene biztosítania.

A szövetség stratégiai céljaként megfogalmazott közháló-elv -- melyet még idén el akarnak fogadtatni a kormányzati döntéshozókkal -- abból indul ki, hogy a számítógépek és az internetkapcsolat elérését olyan állampolgári jognak kell tekinteni, amelynek biztosítása sok más közszolgáltatáshoz hasonlóan kormányzati feladat. Az információs és tudástársadalom kialakulásának egyik komoly gátja, ha egyesek anyagi helyzetük vagy lakóhelyük miatt távol kerülnek az informatikai fejlődés vívmányaitól, s így sok más mellett az interneten könnyen elérhető információktól is elesnek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 21:52

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.