eco@tech archívum - 2000 november

2000
november

0

Tavasszal indul a Pentium 4 reklámhadjárata

2000. november 29. 15:00

[Techweb] Az Intel véleménye szerint a Pentium 4 - bár már a Hálaadás napja előtt egy héttel bejelentették - már lekésett a karácsonyi piacról, ezért egyelőre nem is fogja erőteljesen reklámozni az új chipet.

0

Szaporodnak az uszító weboldalak

2000. november 23. 04:22

[Techweb] A los angelesi Simon Wiesenthal Center felmérése szerint egy év alatt közel megkétszereződött az agresszióra uszító internetes oldalak száma.

0

Pentium 4 teszt Magyarországon elsőként!

2000. november 20. 19:22

A mai nap elején még csak reménykedtünk abban, hogy sikerül mihamarabb beszerezni egy Pentium 4 processzoros konfigurációt. A dolog pikantériája, hogy már ma sikerült a Senorg Rt. jóvoltából egy Pentium 4-es konfigurációhoz jutnunk, amely ráadásul az egyetlen jelenleg itthon elérhető darab.

0

Csodabogarak a Comdex 2000 kiállításon

2000. november 17. 21:41

A Comdex 2000 kiállításon a képen látható, s már nálunk is jól ismert Sony Aibo roboton kívül számos sajátos termék is bemutatásra került. Ezek közé tartozik a bostoni székhelyű iRobot cég iRobot-LE családi robotja. Az új szerkezet amolyan házi mindenesként használható: képes lépcsőt mászni, a gyerekeknek mesét olvasni és így tovább. Mi több, a robot több ezer kilométeres távolságból is vezérelhető; beépített kamerájának, mikrofonjának és hangszórójának köszönhetően pedig akár távolról is rendre utasíthatjuk otthon maradt gyermekeinket, vagy szétnézhetünk a ház körül. Az iRobot-LE potom 4999 amerikai dollárért vásárolható meg.

0

A Rambus Inc. megvesztegeti a bírákat?

2000. november 16. 22:42

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) hivatalos határozatban feddte meg a Rambus Inc.-et nyilvánvaló bírói megvesztegetés miatt, továbbá szigorításokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a cég újabb DRAM szabadalmi pert nyújt be a bizottsághoz.

0

Westel: GPRS, 1800 MHz, ingyenes SMS

2000. november 13. 21:04

A Westel Mobil Távközlési Rt. hetedik születésnapját ünneplni. A cég, mely már több, mint 1,4 millió előfizetővel dicsekedhet, jó ünnepelthez méltóan több újdonsággal is szolgál.

0

Sensaura az Intel pavilonjában

2000. november 12. 14:59

A Sensaura - 3D pozícionált audióra szakosodott - cég bejelentése szerint az Intel pavilonjában tekinthetik meg az érdeklődők megoldásaikat a holnap kezdődő COMDEX Fall 2000-en.

0

Hordozható mp3-lejátszó az SSI-tól otthonra és autóba

2000. november 9. 17:14

Az SSI America a jövő héten rendezendő Comdex kiállításon mutatja be NEO 35 névre keresztelt mp3-lejátszóját. Az eszköz egy 81 GByte kapacitású merevlemezt tartalmaz, amelyre akár 34000 dal feltölthető. A készülék segítségével otthon vagy autóban egyaránt élvezhetjük kedvenc zenéinket.

0

A TSMC felvásárolja a Wafer Tech-et

2000. november 9. 14:13

A világ legnagyobb félvezetőgyártó cége, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), tegnapi igazgatótanácsi ülésén arról döntött, hogy jelenlegi 66,89%-os részesedését a maximális 99%-ra kívánja növelni a Wafer Tech vállalatban. A cég 6 USD-t nem meghaladó áron vásárolja fel majd az akvizícióhoz szükséges részvényeket. Amint azt Ms. KC Chen, a TSMC szóvivője elmondta, a cég e lépéssel kívánja jővőbeni stratégiai és gyártókapacitásbeli expanzióját biztosítani Észak-Amerikában. Ezen túlmenően a TSMC így próbálja elősegíteni a grafikus chipek illetőleg programozható logikai eszközök (PLC) tervezési idejének lerövidítését.

0

A tajvani hardveripar várhatóan rekorderedményt produkál 2000-ben

2000. november 9. 13:56

A tajvani gazdasági minisztérium ipartechnológiai osztálya által szponzorált szemináriumon a tajvani Piackutató Intézet (MIC) módosította az ország hardveripari termeléséről szóló előrejelzéseit. Ennek értelmében a tajvani IT ipar (beleértve a kínában illetőleg Délkelet-Ázsiában működő gyárakat is) termelésének összértéke eléri a 48,076 milliárd amerikai dollárt. Az 1999-es év eredményeivel összehasonlítva a notebook PC-k gyártása áll az első helyen a maga 23,8%-os növekedésével (mely az össztermelésből 13,726 milliád dolláral részesedik), azt követi az alaplap ipar 16,9%-os, a monitoripar 12,5%-os és végül az asztali PC-k gyártása 8,1%-os növekménnyel. Érdekes adalék továbbá, hogy az össztermelésből ugyan kisebb mértékben részesülő multimédia iparban a CD-R/DVD/CD-RW termelés 66,8%-al, míg a digitális kamerák gyártása 311,1%-al emelkedett.

0

Temetni jöttünk a Rambust, nem dicsérni - mondják a Gartner elemzői

2000. november 8. 22:36

A The Register című brit számítástechnikai bulvárlap rövid beszámolót közölt a tegnap Cannes-ban megtartott Gartner Symposium/ITXpo-ról. A riport szerint a Gartner elemzői 6-8 hónapra taksálják az RDRAM haláltusáját. A cég egyik vezető elemzője, Kevin Knox szerint:

0

A Cisco Systems közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit

2000. november 7. 00:09

A Cisco Systems Inc., a világ legnagyobb számítógépes hálózati eszközöket gyártó cége, tegnap közzétette a Wall Street-i várakozásokat meghaladó első negyedéves pénzügyi eredményeit. A cég pro forma nettó bevétele az október 28-ával záruló első pénzügyi negyedévben 1,36 milliárd dollárra rúgott, mely részvényenként 18 centes profitot jelent. A Cisco eladásaból származó jövedelme 66%-al, 3,92 milliárd dollárról 6,52 milliárd dollárra nőtt.

0

Kapható az Iomega HipZip

2000. november 6. 20:14

Az Iomega már szállítja nemrégiben bejelentett MP3 lejátszóját, az Iomega HipZip-et. A lejátszó eszköz az Iomega PocketZip lemezein tárolja az állományokat, melynek kapacitása 40Mb darabonként. Bár ez nem tűnik soknak, nagy előnye olcsósága: tíz darab lemez kerül ugyanis körülbelül annyiba, mint egy 64MB-os CF kártya, ez körülbelül 100$.

0

Bejelentették a magyarországi chello szolgáltatást

2000. november 6. 19:53

A chello broadband nv, a világ egyik vezető szélessávú internet-szolgáltatója, mely Európában, Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon kínálja szolgáltatásait, a mai napon bejelentette, hogy Magyarországra is kiterjeszti tevékenységét. A chello szélessávú internet-szolgáltatása november 6-ától Budapest négy kerületében (I., II., XI., XIII.) és Miskolcon lesz elérhető.

0

A Microsoft új hanyattegerei az IntelliEye technológián alapulnak

2000. november 6. 16:49

A Microsoft a karácsonyi piacra két új beviteli eszközt, két hanyattegeret jelentetett meg. A TrackBall Optical és TrackBall Explorer a Microsoft IntelliEye technológián alapulnak és ugyanazt az ergonomikus ám ugyanakkor futurisztikus design-t hordozzák, mint az IntelliMouse egerek.

0

Tőzsdére vonul a Transmeta

2000. november 5. 22:02

A kaliforniai Transmeta, melyet a code-morphing eljárást használó Crusoe processzorairól ismerhetünk, a jövő hét folyamán nyilvános részvénykibocsátás keretében vonul a tőzsdére. A vállalat részvényeire kedden indul meg a kereskedés, a részvényeket TMTA rövidítéssel jelzik majd.

0

Az Amazon.com Japánra is kiterjesztette online birodalmát

2000. november 2. 00:09

A seattle-i székhelyű Amazon.com Inc., a világ egyik legnagyobb online-kereskedelmi hálózata, tegnap - Franciaország, Németország és Anglia után - Japánban is beindította bevásárló site-ját, az Amazon.co.jp-t, amely a cég első ázsiai online könyvesboltja. Japánban a könyveknek kétségtelenül óriási a piaca, s ez vonzotta a tavalyi évet 720 millió dolláros veszteséggel záró boltóriást az ázsiai országba. Emellett természetesen a cég terjeszkedésében az is közrejátszott, hogy Japán - mely 193.000 vásárlóval és évi 34 millió dollárral járult hozzá az eladásokhoz - volt az Amazon.com legjövedelmezőbb piaca az Egyesült Államokon kívül.

0

Az S3 neve ezentúl SONICblue

2000. november 1. 15:23

A grafikus részleg bezárásával az S3 úgy tűnik lezárt egy egész korszakot. Hogy valóban tiszta lappal indulhassanak, a vállalat megváltoztatta a nevét, a cég neve ezentúl SONICblue lesz.