Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 29. 15:39

Újabb Intel beruházások Izraelben?

[Techweb] Tel-avivi kormányzati források tudni vélik, hogy az Intel legújabb chipgyárát Izraelben építi fel. A beruházás közel 3,5 milliárd dollárt emésztene fel.

Abraham Shohat pénzügyminiszter és Reuven Horesh, az Ipari és Kereskedelmi minisztérium vezetője kedden elmondták, hogy magas szintű tárgyalások folynak az Intellel, és már közel van a megegyezés pillanata.

Az Intel a projektre 20 a százalékos állami támogatást kér, hasonló mértékűt, mint amilyet a Tower Semiconductor is kapott. Shohat és Horesh nem árultak el részleteket a tárgyalások menetéről vagy tartalmáról, de egy neve elhallgatását kérő Intel-vezető szerint közel húszféle megállapodástervezetről folytak megbeszélések. Köztük egy alacsonyabb mértékű szubvencióval de komoly adókedvezménnyel járó megoldás is szóba került.

Az Intel képviselője szerint a vállalat számos országgal tárgyal az új chipgyártó üzem helyét keresve. "Az Intelnek számba kell vennie, hogy hol adódnak a legjobb lehetőségek, de természetesen nem dönthetünk egyedül. Az izraeli kormány láthatóan örülne, ha az Intel beruházna az országában, csak az a kérdés: milyen feltételek mellett?"

Horesh szerint az Intelnek nem csak a pénzügy aspektusokat kellene figyelembe venni, hanem az izraeli munkaerőt és know-how-t is. Hogy mikor érnek véget az egyeztető tárgyalások, azt egyelőre sem az izraeli kormány, sem az Intel részéről sem erősítették meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról