:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 16. 12:02

Comdex: az IBM szerint nem okoz nagy gondot az Intel Itanium/Merced chip-jének újabb csúszása

[CNET] Immár a jövő év feléig kell várni az IA64-es architektúrájú Itanium-alapú szerverek megjelenésére, de az IBM máris ennek követőjét, a McKinley kódnevű (várhatóan Itanium II nevű) processzorokat várja. Az IBM a McKinley első prototípusát 2002-re várja.

Az Intel szóvivője megerősítette azt, hogy az első McKinley szerverek megjelenése 2001 végéről 2002 második felére csúszik át. Az Intel az Itanium-mal vette fel legújabb sajtó stratégiáját: a chip részleteit hónapokkal a tényleges rendszerek megjelenése előtt teszi közzé.

A McKinley-nek több előnye is van az Itanium-mal szemben: egyrészt az architektúrából fakadó előnyök (pl. változtatások a pipeline-on, amelyen keresztül az adatok mennek; magas sebességű cache memória kezelése), másrészt az addigra várhatóan meglévő IA-64 szoftverek nagyobb száma, harmadrészt a várható órajel is magasabb lesz.

Az IBM egy Summit kódnevű chipset-en dolgozik, amely 4x4 CPU-t támogat egyszerre a 64-bites McKinley-vel ill. az akkorra várhatóan már piacon lévő 32-bites Foster-rel (ez a Pentium 4 csúcskategóriájú szerver változata, a "Pentium 4 Xeon") felszerelt rendszereket.

A vetélytársak? A Hewlett-Packard és a Compaq egyaránt forgalmazza a Unisys által tervezett ES7000 szervert, amelybe akár 32 Intel 32-bites processzort is lehet használni. A Compaq pedig olyan szervert jelentetett be, amelyhez akár 8 Foster-t is lehet használni, 2002 elején pedig 16-32 db 64 bites Itanium/McKinley processzoros rendszerrel lépnek a piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.