:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 30. 11:30

Halványuló remények az ünnepi szezon PC forgalmával kapcsolatban az USA-ban

[CNET] A korábban vártnál jóval kisebb a kereslet az új PC-k iránt a nagy vízen túl. Az NPD Intelect piackutató cég szerint októberben a kiskereskedelmi PC eladások 18%-ot estek vissza a tavalyi szinthez képest. A legfrissebb adatok a november 12-18 közötti időszakra vonatkoznak a PC Data piackutató cégtől, eszerint darabszámot nézve 24,6%-os a visszaesés, $ értéket tekintve pedig 21,9%-os a csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Elemzők szerint a lassuló amerikai gazdaság, az eladások eltolódása más technológiai termékek felé és a telített észak-amerikai PC piac egyaránt hozzájárul a gyenge PC eredményekhez. Az IDC piackutató cég szerint a kiskereskedelmi csatorna, a dealer-ek és a katalógus áruházak 605 ezer PC-t adtak el októberben, szemben a szeptemberi 953 ezerrel. Ezzel az október az év legalacsonyabb szintje volt a PC piacon.

Jó hír a rossz hírben: az NPD Intelect szerint a PC-hez kapcsolódó termékek forgalma igen jól alakul: a vékony kijelzők forgalma 463%-kal emelkedett szeptemberben az egy évvel korábbi szinthez képes, a PC kamerák eladásai 254%-kal nőttek. A digitális kamerák eladásai 121%-kal emelkedtek, az otthoni hálózati termékek forgalma 85%-kal nőtt, csakúgy, mint a CD-RW újraíróké.

a címlapról