:

Szerző: mz

2000. november 28. 20:23

Több termékcsaládban is megújuló készülékek a Portocom kínálatában

[Portocom] A Portocom termékcsaládjai több új készülékkel is bővültek, megújultak.

[Portocom] A Portocom termékcsaládjai több új készülékkel is bővültek, megújultak.

A Basic termékcsalád új modellje a Portocom BasicWare 5100S, az 5300 típus módosított változata. Az új alaplapon SiS 630S lapkakészlet szolgálja ki a Mobile Pentium III vagy Celeron processzort. A memória-foglalatok a 256 Mbyteos modulokat is fogadják, így a legnagyobb memóriakapacitás 512 Mbyte.
A képernyő átlója 12,1 col, felbontása SVGA, azaz 800 x 600 képpont, de 2000 végére már az ekkora képátlójú BasicWare modellen is megjelenik az XGA azaz 1024 x 768 képpont felbontás. Az SMA (Shared Memory Architecture, osztott memória architektúrájú) videomemória kapacitása különböző értékekre állítható be (8, 16 vagy 32 Mbyte) a rendelkezésre álló RAM kapacitástól és a felhasználói igényektől függően.

A notebook beépített Ethernet adaptere és modem modulja mellett már elegendő egyetlen PCMCIA foglalat is a további kiegészítők számára. Mindez egy kicsi (285 x 238 x 42 mm) és könnyű (2,9 kg) notebookban igazán mobil megoldást kínál.

A Portocom Free termékcsalád új modellje a Portocom FreeForce 2700S. A korábbi Portocom 2100 típushoz már nem sok köze van az új FreeForce modellnek, hiszen alaplapján SiS 630S található, 13,3 vagy 14,1 col átlójú képernyőjéhez a FreeForce is Ultra AGP vezérlőt és SMA-t használ. A FreeForce Ultra AGP vezérlője négyszeres AGP-nek megfelelő teljesítményre képes.

A rendszer támogatja a PC-133-as memóriamodulokat és 133 MHz-re is állítható a memóriasín. A két foglalatba összesen 512 Mbyte memória illeszthető.
A BasicWare-hez hasonlóan a FreeForce merevlemez-meghajtója is lehet akár 20 Gbyte kapacitású is, beépített hajlékonylemez-meghajtója és CD-ROM meghajtója is van, amely DVD-ROM meghajtóra is cserélhető.

A FreeForce beépített Ethernet adaptere és modem modulja mellett még egy PCMCIA foglalata is van a további kiegészítők számára. A hálózati és a telefonos forgalmat egy közös csatlakozó szolgálja ki, tehát vagy a telefon vagy a hálózati kábel csatlakoztatható a notebookhoz.

A Portocom Multi termékcsalád két új tagja a MultiSlim 3620 és a MultiVision 8500V.
A MultiSlim 5,5 mm-es képernyővel 29,8 mm vastag és 2,3 kg, 7,5 mm-essel pedig 32 mm vastag és 2,4 kg. Csekély vastagságát és kis súlyát annak köszönheti, hogy a CD-ROM és a hajlékonylemez-meghajtó közül egyszerre csak az egyik van a számítógépben. A meghajtók cseréjéhez nem kell leállítani a rendszert, elegendő a géphez mellékelt Hotswap programocskát futtatni a Windows Tálca jobb sarkában található ikonra kattintva, amely kikapcsolja az aktuális eszközt, hogy nyugodtan kihúzhassuk a notebookból, és a másik meghajtót tolhassuk a helyére.

A Portocom Rt. a MultiSlim notebookot Mobile Pentium III-as és Mobile Celeron processzorokkal forgalmazza. A MultiSlim képernyővezérlője 8 Mbyte memóriát használ, és kétszeres sebességű AGP buszon működik. A képernyő felbontása a 13,3 hüvelykes kategóriában legnagyobb 1024 x 768 képpontos.

A Portocom 8X00 típus új változata, a MultiVision 8500V valószínűleg visszaszerzi a vezérhajó címet. A 133 MHz-en is működő FSB és a VIA lapkakészlet jelentős teljesítménynövekedést ígér, hiszen az FC-PGA processzorfoglalatba akár 933 MHz-es Pentium III vagy 800 MHz-es Celeron processzor is illeszthető. A számítógép további különlegessége lesz a gyártó által még 2000-re ígért, egyedülálló SXGA, 1400 x 1050 pixel felbontású, 15 hüvelykes LCD. A MultiVisiont ez a képernyő minden eddiginél alkalmasabbá teszi az igényes álló és mozgó képek megjelenítésére. A kifogástalan megjelenítést az új Rage Mobility M3 AGP 2x vezérlő és 8 vagy 16 Mbyte videomemória garantálja.

A MultiVision sokoldalúan használható más video eszközökkel együtt is. Képe megjeleníthető az S-video kimeneten keresztül televízión is, és más eszközökből származó képi információk is feldolgozhatók a MultiVision segítségével akár az analóg RCA videobemeneten, akár a digitális IEEE 1394-es porton keresztül. DVD-film természetesen a notebook saját DVD meghajtóján is lejátszható, amelyet a CD-ROM meghajtó helyett lehet a MultiVisionbe illeszteni.

A notebook nagy méretének köszönhetően az új modellen is külön áll a számbillentyűzet, ami meggyorsítja a numerikus adatbevitelt.
A MultiVision beépített modemmel és Ethernet modullal is kérhető, így a két PCMCIA foglalat szabadon marad egyéb PC kártyás eszközök számára. A MultiVision mérete és tömege nem változott elődjéhez képest: 358 x 280 x 50 mm és 4,2 kg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.