:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 27. 14:07

Ingyen PC: nem mind arany, ami fénylik

Az Egyesült Államokban az otthoni piacra kerülő számítógépek nagyrésze a Hálaadás napja és karácsony között talál gazdára. A tengerentúlon egyre több és több üzletben kínálnak ingyen vagy már-már nevetséges árakon (akár 200 dollárért) megvásárolható személyi számítógépeket. Ám a vevőknek fokozottan kell ügyelniük, nehogy a vártnál jóval nagyobb meglepetés érje a családot a karácsonyfa alatt - vagy az ünnepek után.

A Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) ezért ajánlásokat tett közzé, hogy a potenciális vásárlóknak mire is kell ügyelniük, amikor ilyen olcsó számítógépet vásárolnak.

Az első nehézséget a többéves internetelőfizetés okozhatja. A már említett olcsó gépek mellé sok esetben akár három éves kötelező jellegű internetelőfizetés tartozik, amelynek havi díja még a 30 dollárt is elérheti. A gyanútlan vevő a három év alatt így akár 1000 dollárt is kifizet, pedig lehet, hogy egyáltalán nem használta az internetet.

Ráadásul ha valaki az országnak nem valamelyik sűrűn lakott területén él, az internetkapcsolat távolsági híváson keresztül jön létre, amelyért óránként akár 6 dollárt is felszámítanak a távközlési vállalatok.

Szintén tipikus eset, amikor az olcsó gép megvásárlása után derül ki, hogy egyes komponensek (pl. monitor) nem tartoznak bele a konfigurációba. Némely számítógépgyártó komoly árengedményeket kínál az év ezen időszakában, de lehet, hogy erről a vételi szerződésben csak egy egész eldugott, apróbetűs részben van szó.

A Federal Trade Commission ezért azt kéri a vevőktől, hogy böngésszék át a szerződéseket és faggassák ki az eladókat a pontos feltételekről. Ezzel sok bosszúságot előzhetnek meg, és a karácsony is igazán boldog lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.