:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 2. 13:48

A Pentium 4 legkorábban 2001 végén kerülhet túlsúlyba az Intel termelésében

[CNet] Az Intel vezetői szerda délután közel kétórás előadásban számoltak be a sajtó képviselőinek a cég terveiről. Természetesen főként a mikroprocesszorokról volt szó, hiszen ma ezek adják a vállalat bevételének 80%-át.

Paul Otellini, az Intel Architecture Group ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Pentium 4 processzorok legkorábban 2001 végén de valószínűleg inkább 2002 elején érik el azt a pontot, amikor a vállalat mikroprocesszortermelésének 50%-át teszik ki. Bár a Pentium 4 chip mérete nagyon nagy, a gyártási költségek várhatóan csökkenni fognak, ugyanis a jövő évben az Intel várhatóan áttér a 0,13 mikronos gyártástechnológiára, melynek segítségével kisebb magméret érhető el, azaz adott szilíciumlemezből több chip készíthető.

Az Intelnek komoly tervei vannak a mobil gépek piacával is, ebbe mind a notebookok, mind a mobiltelefonok és más kézieszközök beleértendők. A beszámoló szerint az Intel történetében először fogott olyan processzor fejlesztésébe, amely kifejezetten hordozható számítógépek számára készül, azaz nem egy asztali chip mobil változata. Az előadás szerint ez a bizonyos mobil chip a jövő évben jelenik meg és könnyedén eléri majd az 1,2 GHz sebességet, mindezt nagyon alacsony energiafogyasztás mellett.

A mobiltelefonok szintén kiemelt szerepet kapnak az Intel terveiben, tájékoztatott Craig Barrett elnök-vezérigazgató. A vállalat már készít flash memóriákat, és hamarosan megjelenteti elő DSP-jét. Később várható egy komplett egychipes mobiltelefon-megoldás is.

A vállalat vezetői megerősítették azokat a korábbi híreket, miszerint az Intel Pentium 4 processzor 2001 őszén már 2 GHz sebességen fog működni, bár a 0,13 mikronos technológiával készülő változat - amit jelenleg Northwood néven ismerünk - csak 2001 legvégén, azaz a Pentium 4 bejelentése után egy évvel kerül piacra.

A szerverekbe szánt Pentium III Xeon chip 900 MHz-es változata 2001 elején jelenik meg, míg az azonos kategóriájú Oentium 4 változat, a Foster nem sokkal később, még az első félévben várható. A Foster a jelenlegi tervek szerint 1,5 GHz-en debütál. A McKinley processzor, a mindenki által ismert Itanium utóda pedig az év második felében kerül bemutatásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.