eco@tech archívum - 2000 szeptember

2000
szeptember

0

A CovySoft Networks megkezdi lakossági és üzleti célú Internet szolgáltatását

2000. szeptember 30. 12:41

Az eddig főleg programfejlesztéssel foglalkozó CovySoft Networks Kft. pénteken bejelentette, hogy megkezdte lakossági és üzleti célú Internet szolgáltatását. A Kft-ként egy éve alakult cég azt is közölte, hogy az év végéig részvénytársasággá kíván alakulni. A CoMedia Magazin portál jelenlegi látogatottságát az év végére 2-3-szorására reméli növelni a cég.

0

Lemond igazgatósági tisztségéről Paul Allen, a Microsoft társalapítója

2000. szeptember 29. 12:45

A Microsoft társalapítója Paul Alen bejelentette, hogy lemond igazgatótanácsi tisztségéről, ezért úgy döntött, nem jelölteti magát újra a Microsoft november 9-én esedékes igazgatósági választásán. Allen továbbra is a Microsoft-nál kíván tevékenykedni, de már stratégiai tanácsadó szerepkörben.

0

Az Exodus 6,5 milliárd $-ért megveszi riválisát, a GlobalCentert

2000. szeptember 29. 00:30

Az Exodus Communications csütörtökön jelentette be, hogy megveszi a GlobalCenter-t, ezzel a legnagyobb Web hosting cég jön majd létre. Az Exodus és a GlobalCenter anyavállalata, a Global Crossing igazgatótanácsainak megegyezése szerdán született meg az üggyel kapcsolatban (júliusban a hasonló tárgyalások nem vezettek eredményre).

0

Elpida Memory: a NEC-Hitachi memória közös vállalat a világ legnagyobb DRAM gyártója szeretne lenni

2000. szeptember 29. 00:27

A korábban NEC-Hitachi Memory-nak nevezett közöv vállalat, immár Elpida Memory néven bejelentette, hogy jövő tavasztól 0,18 mikronos technológiával 256 Mbit-es DRAM chip-ek tömeges gyártását kezdik meg. Tavaly a cég a globális DRAM piac 13,6%-át szerezte meg, ezzel a negyedik legnagyobb gyártónak számít. Elemzők szerint az Elpida piaci részesedése növekedhet, ha a fejlettebb chip-eket időben elkezdik gyártani.

0

Lemondott posztjáról Ben Rosen, a Compaq igazgatótanácsának elnöke

2000. szeptember 29. 00:26

A Compaq csütörtöki hatállyal a Michael Capellas-t, a cég elnök-vezérigazgatóját nevezte ki az igazgatótanács elnökévé, mivel az e posztot 18 évig betöltő, 67 éves Ben Rosen visszavonul. Rosen jelentős szerepet töltött be a cégnél: például az alapító Rod Canion 90-es évek elejei valamint az előző elnök-vezérigazgató, Eckhard Pfeiffer 1999. áprilisi eltávolítása is többek között az ő nevéhez fűződik. Rosen a Compaq igazgatótanácsának alapító tagja volt, elnökként 1983 óta szolgálta a céget. Rosen egyébként tiszteletbeli elnök marad.

0

A Cisco Systems 369 millió $-ért megveszi a Vovida-t és az IPCell-t

2000. szeptember 29. 00:26

A kaliforniai Vovida Network telekommunikációs szoftverekkel ill. hálózati protokollokkal foglalkozik, míg a texasi IPCell Technologies nagy sávszélesség hozzáférésű hálózatokhoz készít szoftvereket az Internet protokoll és telefon szolgáltatások kombinálásával. A két szoftvergyártó megvétele révén a világ legnagyobb hálózati berendezés gyártója tovább javítja hang-, adat- és videóinformációk szállításához használt technológiáját, amellyel a Cisco Észak-Amerika két vezető telefon berendezés gyártóját, a Lucent Technologies-t és a Nortel Networks-öt szeretné megszorongatni.

0

A WebMD 1100 alkalmazottat fog elbocsátani

2000. szeptember 29. 00:25

Az online egészségügyi Web-hely, a WebMD csütörtökön jelentette be azt, hogy a cég igazgatótanácsa hozzájárult a cég egészét érintő átszervezést, ami 1.100 állás megszüntetésével jár. Az Atlanta-i központú cég bejelentése szerint a lépésre azért van szükség, mert a mostanában felvásárolt cégek (az Envoy, a Medical Manager, a CareInsite és az OnHealth Network) között számos átfedés volt, amit most megszüntetnek. Elemzők szerint logikus lépésről van szó, de az egyelőre még mindig kétséges, hogy az integrációs terv sikeres lesz-e.

0

A főváros közlekedési rendszerét a Siemens üzemeltetheti

2000. szeptember 28. 20:56

[Siemens] Tegnap kihirdették a főváros forgalomtechnikai vezérléséhez szükséges alépítményrendszer távközlési célú hasznosítására kiírt pályázat eredményét. Budapest Főváros Önkormányzata a Siemens Telefongyár Kft ajánlatát fogadta el. A Siemens Nemzeti Vállalatcsoport ICN (Információs és Kommunikációs Hálózatok) ágazataként működő társaság 1,2 milliárd forintot ajánlott a hálózat 10 évre szóló bérleti jogáért.

0

Dell: PC és szerver árcsökkentés az USA-ban

2000. szeptember 28. 10:57

A cég az alacsonyabb alkatrészárakra hivatkozva tegnapi hatállyal csökkentette számos PC-jének ill. szerverének árait. A Dimension asztali PC-k ára 15%-kal, a kisvállalatoknak szánt Inspiron laptop-oké 12%-kal, míg a PowerEdge szerverek ára esetenként 47%-kal is csökkent. A kezdőárak így a Dimension-öknél 599$-ra, az Inspiron-oknál 1.099$-ra, míg a PowerEdge-eknél 1.199$-ra csökkentek.

0

A 3Com részvényárfolyama jelentősen javult a jó negyedéves eredmények hatására

2000. szeptember 28. 00:25

A 3Com részvényárfolyama szerdán közel 22%-kal javult, miután a várakozásoknál nagyobb forgalmat és kisebb veszteséget realizált a cég: bár az egy évvel korábbihoz képest 23%-ot csökkent és 933,8 millió $ volt a forgalom, a korábbi várakozásokhoz (775-825 millió $) képest jobban sikerült a szeptember 1-ével zárult első pénzügyi negyedévét. A cég a negyedévet 41,3 millió $-os (részvényeként 12 centes) veszteséggel zárta - ez a várt részvényenkénti 33 centes veszteséghez képest jelentősen jobb eredmény.

0

Microsoft-Blaupunkt együttműködés jármű multimédiás alkalmazásokkal kapcsolatban

2000. szeptember 28. 00:25

Gyorsan növekvő piacról van szó, amelyen a Redmond-i óriás és a német Bosch csoporthoz tartozó Blaupunkt együtt kíván Microsoft Windows CE for Automotive operációs rendszert használó termékeket fejleszteni. A két cég bejelentette, hogy olyan alkalmazásokhoz terveznek együttesen szoftver platformot, mint pl. a jármű navigáció, TV, hi-fi, Internet és telefon rendszerek.

0

A Priceline.com részvényei zuhanórepülésben ...

2000. szeptember 28. 00:24

A Priceline.com egy olyan Internetes szolgáltatás, ahol a repülőjegyektől autókig sokféle termék vevője és eladója találkozik. A cég mostani gondjai azzal kapcsolatosak, hogy a cég profit figyelmeztetést tett közzé, amely szerint a harmadik negyedéves forgalom a Wall Street előrejelzéseinél alacsonyabb lesz. A Priceline.com mostani bejelentése szerint a negyedéves forgalom várhatóan 340-345 millió $ lesz, szemben az elemzők által várt 360-380 millió $-ral. Az eredmény: szerdán a cég részvényárfolyama 8,27$-ral (44,34%-kal) 10,38$-ra zuhant le ...

0

Világszerte terjednek a digitális kamerák

2000. szeptember 27. 00:19

Az Info Trends Research Group piackutató cég szerint főként a kezdőknek szánt digitális fényképezőgépek nagy sikerének köszönhetően a fényképezőgép eladások egyre növekvő százaléka digitális kamera. A felmérés szerint a globális fényképezőgép eladások 13%-át adják a digitális kamerák, szemben a tavalyi 6%-kal. A növekedés két fő tényezője a javuló képminőség és a csökkenő ár (kameráké és a kapcsolódó eszközöké [pl. nyomtatók]).

0

A Lexmark profit figyelmeztetést tett közzé - mire a részvényárfolyam lezuhant ...

2000. szeptember 27. 00:06

A Lexmark International (az USA második legnagyobb lézernyomtató gyártója) kedden bejelentette, hogy a második féléves nyeresége alacsonyabb lesz az előrejelzéseknél a vártnál kevesebb tintasugaras cartridge eladás és a kedvezőtlen devizaárfolyamok miatt. A harmadik negyedévi 60 cent körüli részvényenkénti nyereség helyett immár csak 45-50 cent várható - a Lexmark tavalyi harmadik negyedéves nettó nyeresége 76,5 millió $ (azaz részvényenként 56 cent) volt. A negyedik negyedévre a cég részvényenként 55-65 centes nyereségre számít - szemben az elemzők 80 cent körüli előrejelzéseivel.

0

Az Ericsson Web-es telefont készül árulni Japánban

2000. szeptember 27. 00:06

Az Ericsson bejelentése szerint az Internet I-mode normájú mobiltelefonokat novembertől lehet majd kapni a felkelő nap országában. A svéd mobiltelefon gyártó óriás azt is megerősítette, hogy az új telefon hasonló lesz a T28-hoz, csak nagyobb kijelzővel lesz felszerelve. A japán gyártók által uralt piacon a siker érdekében az Ericsson a vezető japán mobiltelefon szolgáltatóval, az NTT DoCoMo-val együtt mutatja be az újdonságot. (Az NTT DoCoMo-nak jelenleg 12 millió ügyfele van, jövőre pedig 17 millió felhasználó a terv.)

0

A Kodak részvényei megzuhantak, miután a harmadik negyedéves eredmények várhatóan gyengébbek lesznek a vártnál

2000. szeptember 27. 00:05

Az Eastman Kodak kedden bejelentette, hogy a harmadik negyedéves nettó profitja a korábbi előrejelzéseknél alacsonyabb lesz a vártnál alacsonyabbak a szeptemberi film és digitális termék eladások. A hírre kedden a cég részvényárfolyama 14,81$-ral (25,11%-kal) 44,19$-ra zuhant le - ez a legnagyobb arányú csökkenés az 1987-es októberi tőzsdekrach óta. Kedden 16.255.700 részvény cserélt gazdát, ez az átlagos napi forgalom több, mint 11-szerese.

0

Az USA Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy nem veszi közvetlenül magához a Microsoft-ügyet

2000. szeptember 26. 22:43

Ez azt jelenti, hogy az ügy visszakerül az alsóbb szintű fellebbviteli bírósághoz. Az USA Igazságügyi Minisztériuma és az MS-t beperlő 19 állam érvelése szerint az ügy országos fontosságú és mint ilyennek közvetlenül a Legfelsőbb Bíróságra kell kerülnie (a meggyorsításról szóló 1974-es törvény alapján). Az Igazságügyi Minisztérium 26 év alatt mindössze kétszer kérte a Legfelsőbb Bíróságot arra, hogy közvetlenül a fellebbviteli bíróság legyen.

0

E héten döntésre jut a Microsoft-perrel kapcsolatban az USA Legfelsőbb Bírósága?

2000. szeptember 26. 00:41

A Legfelsőbb Bíróság szóvivője szerint akár már e héten megszülethet a testület döntése a Microsoft ügy esetleges tárgyalásával kapcsolatban, egyébként október 2-ig kell várni, amikor a bíróság megnyitja őszi ülésszakát. Konkrétan abban a kérdésben kell döntenie a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy van-e olyan fontos az ügy, hogy közvetlenül a Bíróság legyen a fellebbviteli bíróság, megkerülve az egyébként illetékes fellebbviteli bíróságot.

0

Toshiba laptop újdonságok

2000. szeptember 26. 00:40

A cég állítása szerint a Tecra 8100 termékcsaládnál 60.000 különféle konfiguráció közül lehet választani, ezek közül kettőben új processzorok vannak: a 3.700$-os változatban a legújabb, 800 MHz-es Mobil Pentium III processzor, 10 GB HDD, 128 MB PC100 RAM és 14,1-os TFT kijelző van, míg a másikban (az előzőhöz képest) az Intel hétfőn bemutatott 850 MHz-es Mobil Pentium III processzora és 20 GB HDD van 3.900$-os áron - mindkét készülékben 6X DVD-ROM és Windows 2000 található.

0

Jók a Palm negyedéves eredményei

2000. szeptember 26. 00:40

A világ legnagyobb kéziszámítógép gyártója a szeptember 1-ével záruló pénzügyi negyedévben 401 millió $-os forgalmat és 23,9 millió $-os nyereséget ért el - míg tavaly a hasonló időszakban elért forgalom 176,5 millió $ volt a nyereség pedig 10 millió $. Az elemzők előrejelzésének a dupláját érte el a cég nyeresége.

0

Jól szerepelt a Pannon GSM a Szigeten

2000. szeptember 25. 21:28

Több mint háromszázezer ember egy alig néhány négyzetkilométeres területen belül – az idei Pepsi Sziget rekord-látogatottsága jelentős kihívást jelentett a Pannon GSM számára is, hiszen nem csak szponzorként, hanem távközlési szolgáltatóként is helyt kellett állnia.

0

További tagokkal bővül a Sound Blaster Live! család

2000. szeptember 25. 15:52

A Creative még ebben a hónapban megkezdi a Sound Blaster Live! család két új tagjának a forgalmazását Japánban. A Sound Blaster Live! Platinum Plus és a Sound Blaster Live! Digital Audio 2 nevű hangkártyák ára 240, illetve 147 dollár lesz.

0

Az Acer (ALi) arra buzdítja leányvállalatait, hogy nagyobb részesedést szerezzenek a cég portfóliójában

2000. szeptember 23. 17:42

Egy tajvani lap értesülései szerint az Acer Labs. Inc. egyezségre jutott leányvállalataival a tekintetben, hogy azok támogassák a cég tőzsdei szereplését. A tervek szerint a céggel együttműködő vállalatok 5 százalékponttal növelnék az anyavállalatban meglévő részesedésüket, melynek következtében a leányvállalatok részesedése a jelenlegi 2%-ról 5%-ra emelkedne, mintegy 4 milliárd NTD (New Taiwan Dollar) értékű tranzakció keretében. Az Acer azonban hangsúlyozta, hogy a részvény felvásárlás nem kötelező jellegű, s minden leányvállalat maga dönthet az üzlet lebonyolításáról.

0

Kell a WCDMA a kínaiaknak?

2000. szeptember 22. 22:07

A kínai telekommunikációs piacért vívott küzdelemben két nagy amerikai mobiltelefon-gyártó, a Nortel és a Motorola nyert - egyelőre. A két cég működik közre a hatalmas ország hálózatának fejlesztésében, csakhogy nem az Észak-Amerikában és Európában elterjedt WCDMA rendszer szerint, hanem a TD-SCDMA szabványnak megfelelően.

0

Iomega HipZip: tenyérbe mászó MP3 lejátszó

2000. szeptember 22. 20:41

A Iomega Corporation a minap jelentette be aprócska, tenyérbe mászó MP3 lejátszóját, a HipZip TM Digital Audio Playert. A tetszetős kis masina 2 colos PocketZip TM lemezről olvassa be az adatokat, melynek tárolókapacitása 40 MB. Energiaellátásáról egy lítium ion akku gondoskodik, amely két feltöltés közt 12 órányi folyamatos lejátszási időt biztosít. Az USB porton keresztül a PC-hez csatlakoztatható készülék operációs rendszere (a Dadio az Interactive Objects-től) nem csupán MP3 hanganyag, hanem táblázatok, képek és prezentációk letöltését is lehetővé teszi. A lejátszó ára 299,99 USD, míg egy 40 MB-os PocketZip lemez 10 USD-be kerül.

0

Bill Gates a leggazdagabb ember az USA-ban - a második helyen az Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison áll

2000. szeptember 22. 00:09

A Forbes üzleti magazin legfrissebb (október 9-i - sic!!) száma szerint Bill Gates annak ellenére vezeti az amerikai listát, hogy a tavalyi évhez képest 22 milliárd $-nyi vagyont vesztett, miután a Microsoft részvényárfolyama folyamatosan esett. Azért nem kell félteni Gates-t, jelenleg 63 milliárd $-nyi vagyonnal rendelkezik, ami Magyarország éves nemzeti termékének több, mint 1,5-szerese.

0

Nő a nem-PC eszközök népszerűsége az USA-ban

2000. szeptember 22. 00:05

A Media Metrix piackutató cég felmérései szerint a 2000. júliusában 7,4 millió amerikai háztartásban volt nem-PC digitális készülék, ami az áprilisban mért 6,6 millióhoz képest 12%-os növekedés három hónap alatt, éves szinten tehát 48%-os a növekedés. A felmérésben a mobiltelefonok, PDA-k (personal digital assistants - személyi digitális asszisztensek) és pager-ek vettek részt, ezeken belül a legnagyobb növekedést a mobil telefonok érték el.

0

Az Ericsson szövetsége az SCM Microsystems-zel

2000. szeptember 21. 21:59

Az SCM Microsystems mai bejelentése szerint az Ericsson MP3 Handsfree (HPM-10) lejátszóihoz a jövőben az SCM MultiMedia Card olvasóit csomagolja. Amint az ismeretes az MP3 Handsfree [a képen] az Ericsson T28, R320, R310 és A2618 mobiltelefonjaihoz használható MP3 lejátszó, mely bélyegméretű, 32 MB kapacitású multimédia kártyákon tárolja a maximálisan harminc perc hosszúságú tömörített hanganyagot. Az SCM kártyaolvasója - mely először párhuzamos, majd pedig USB portra csatlakoztatható változatban is megjelenik - lehetővé teszi a CD-ről vagy az Internetről a PC-re másolt hanganyagok 900 KByte/sec átviteli sebességgel történő feltöltését a memóriakártyákba.

0

Új Ericsson mobiltelefonok: A2618 és R310

2000. szeptember 21. 21:53

Az Ericsson új készülékkel jelenik meg a piacon, az A2618-assal. A kisméretű, kétsávos GSM telefon az egyéni stílus kialakítását megkönnyítő színes, rápattintható elő- és hátlapokkal, hanghívás funkcióval és rendkívül könnyen kezelhető, fejlett menürendszerrel rendelkezik.

0

Az IBM terjeszkedik az elektronikus szolgáltatások területén

2000. szeptember 21. 21:33

Az IBM bejelentette, hogy az év végén agresszívan kiterjeszti Web Integrator kezdeményezését Európa nagyobb web consulting cégeire. A cég az elkövetkező 18 hónapban 65 millió dollárt kíván befektetni a területen, az akció az IBM új globális stratégiájának elemét képezi, melynek célja, hogy a jövőben jelentős bevételt könyvelhessen el az Internet-fejlesztő és tanácsadó cégekkel kiépített kapcsolatok révén.

0

A legkisebb 3 CCD-s videokamera

2000. szeptember 21. 19:12

A Panasonic forgalomba hozta a világ legkisebb 3CCD digitális kameráját, az e.cam professional-ként becézett NV-MX300-at, amely felváltja a cég eddigi 3CCD büszkeségét, a nagysikerű NV-DX110/100 modellt.

0

GPS vevő készül hordozható számítógépekhez

2000. szeptember 21. 16:19

Az amerikai Conexant Systems ma bejelentett Global Positioning System (GPS) vevőkészülékei kifejezetten a mobil számítógépet használó vásárlókat célozzák meg. A soros portra vagy USB csatlakozóra köthető TU-70 termékcsalád az apró műanyagtokban egy komplett GPS vevőt tartalmaz, amihez természetesen antenna is tartozik.

0

A Sony új VAIO gépeket jelentett be

2000. szeptember 20. 22:56

A Sony két új nagyteljesítményű számítógéppel bővítette méltán népszerű VAIO terméksorozatát. A gépek a legfelsőbb árkategóriát képviselik, ennek megfelelően a konfigurációk is igen erőteljesek. A PCV-LX700 és PCV-LX800 számítógépek talán legfőbb újdonsága a 15 átlójú aktív TFT LCD, amely akár 1280x960 pixeles felbontás megjelenítésére is képes.

0

Fényképezőgépbe épített azonosítószoftver

2000. szeptember 20. 21:14

A Kwan Software Engineering és a FlashPoint Technology bejelentették a VeriPic On Board Digital Photo Authentication - DPA - rendszerüket. A szoftvert ez előbbi cég fejlesztette ki a FlashPoint Digita operációs rendszerére. A Digita-ról nemrég mi is írtunk, a digitális fényképezőgépek speciális operációs rendszeréről van szó, mely saját fejlesztésű programok futtatását is lehetővé teszi a fényképezőgépekben.

0

Motorola DSP56367 audio chip

2000. szeptember 20. 00:54

[Yahoo] A Motorola bejelentette közkedvelt audio chipjének, a DSP56362/6-nek utódját. A DSP56367 típusjelű chip a sajtóközlemény szerint valóban kihasználja DSP-jének képességeit. A Symphony DSP chip maximum 150 MIPS teljesítményre képes, mely bőven elegendő a mai legmagasabb igények kielégítésére is. Így képes átvállalni a processzortól a következő feladatokat: Dolby Digital, DTS, többcsatornás MPEG2, AAC, DVD-audio jelfolyamok kezelése, sőt, a Dolby Headphone virtuális 3D-hangzás számításait is elvégzi! Közel 100 MIPS teljesítménnyel kezel még egyéb funkciókat, mint például mélysugárzó menedzsment, különböző hangterek effektjei s ezek szimulálása (soundfield effects), 3D virtual surround, THX+Surround EX, DTS-ES, Prologic II, és Pacific Microsonics HDCD.

0

Xerox Docuworld 2000

2000. szeptember 19. 22:46

A Xerox Docuworld rendezvénye a napokban kerül megrendezésre az ELTE új épületében, a XI. kerület, Pázmány Péter sétányon. A Docuworld amolyan kisebbfajta szakkiállítás, ahol a cég kisebb szigeteken a különféle területekre készített megoldásait mutatja be.

0

Színes Handspring készülék októberben

2000. szeptember 19. 22:31

A hírek szerint a Handspring hamarosan ismét tud újat mutatni a digitális személyi asszisztensek (PDA) piacán, ugyanis a jövő hónapban színes kijelzővel szerelt modellel jelentkezik.

0

A Sprint a Lucent ORiNOCO rendszerét fogja használni Phoenix-ben

2000. szeptember 19. 00:07

A Sprint az USA egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata, míg a Lucent Technologies a világ egyik legnagyobb hálózati eszközöket gyártó vállalata. A Lucent ORiNOCO rendszereit nagy sebességű kábel nélküli hálózatokhoz szánják (egyelőre) Phoenix-i lakásokba, házakba ill. kisvállalatok részére Az ORiNOCO egy PC kártya valamint egy gateway, ami lehetővé teszik az Internet hozzáférést kábellel ill. kábel nélkül.

0

Commerce One: szerződés egy számítógépalkatrész e-tőzsdével kapcsolatban

2000. szeptember 19. 00:06

Ez a legutóbbi a cég nagy értékű szerződéseinek a különféle e-tőzsdék területén - Mark Hoffman, a Commerce One elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy már el is kezdték az új, eHITEX nevű számítógépalkatrész e-tőzsdéje teszt verziójának elkészítését, amelynek résztvevői évenként 300 milliárd $-os forgalmat bonyolítanak.

0

A Fortune magazin listája a világ legelismertebb vállalatairól

2000. szeptember 19. 00:05

Már három éve egyfolytában a General Electric (többek között a Tungsram anyavállalata) vezeti a top listát - idén a Cisco Systems, a hálózati berendezés gyártó óriás átvette a 2. helyet a Microsoft-tól, amely így csak a harmadik helyen végzett, míg negyedik hely az Intel-é lett (a Microsoft-ot körülvevő negatív média hangulat miatt nem is csoda, hogy a Cisco megelőzte a Redmond-i szoftveróriást - a két cég között egyébként márciusban is lezajlott már egy helycsere, amikor a tőzsdei értéket nézve a Cisco 555,4 milliárd $-ral leelőzte az akkor 541,6 milliárd $ értékű Microsoft-ot).

0

General Motors: autóvásárlás a Neten keresztül októbertől

2000. szeptember 19. 00:04

Egyelőre teszt fázisban van a program, amelynek keretében először Minneapolis vonzáskörzetében hét autókereskedő cég közreműködésével fognak Oldsmobile autókat és teherautókat árulni az Interneten keresztül. A vevők maguk konfigurálhatják az autót, kiválszthatják az autókereskedőt és szavatolt árat kaphatnak.

0

A Merrill Lynch elemzője szerint a félvezetőipari ciklus még nem érett

2000. szeptember 19. 00:03

Dan Heyler, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint még korai volna azt állítani, hogy a félvezetőipari ciklus már abban a szakaszban járna, ahol a kereslet gyors csökkenése várható - és érvelésének alátámasztására a beruházási kiadásokat hozta fel. Bár a tajvani befektetők az utóbbi időkben mostohán bántak a félvezetőipari részvényekkel, Heyler szerint elég kevés jel utal arra, hogy lassulás lenne a láthatáron és a ciklusnak viszonylag elég korai fázisban van a szektor.

0

Firewire az autókban

2000. szeptember 18. 21:27

Az IEEE 1394-es busz autókba szánt megvalósításának egy vázlatos specifikációja látott napvilágot a napokban. A buszt készítői a legtöbb európai autógyártó által támogatott Most busz versenytársának szánják. A kezdeményezés sikerében kulcsszerepe lehet az Automotive Multimedia Interface Collaboration - AMIC - támogatásának. Az AMIC a világ 12 legnagyobb autógyártóját magába foglaló ipari csoport.

0

Inkubációs központ induló e-vállalkozásoknak

2000. szeptember 18. 21:22

Hivatalosan múlt hét pénteken nyílt meg az Andersen Consulting iStart Center -e. A kijelentés ebben a formában talán kicsit önző lenne, hiszen a központ létrehozásában számos nagy nemzetközi cég, így a Cisco Systems, a hp, a kirowski, a Matávnet, a Microsoft, az Oracle és a Sun Microsystems is részt vettek. Az említett cégek saját területeiken segítettek a tervezetben, hardverrel, szoftverrel, bérelt vonali Internet-hozzáféréssel, web-tervezéssel, szerverekkel - összesen mintegy 65 millió forint értékben.

0

Sony VaioGT: notebook és videokamera egyben

2000. szeptember 18. 13:10

A Sony olyan új hordozható PC-vel állt elő, mely a jövőt idézi: a felhasználók saját műsorukat helyezhetik el a weben. A gép tulajdonképpen a már ismert és sikeres Vaio sorozat egy újabb változata.

0

Pénteken közel 13%-kal emelkedett a Xerox részvényárfolyama a cég felvásárlásával kapcsolatos híresztelések eredményeként

2000. szeptember 18. 00:39

A meg nem erősített hírek szerint a Xerox kérője a Hewlett-Packard vagy a Canon lehet. Emiatt a Xerox részvényei 2$-ral (majdnem 13%-kal) 18$-ra emelkedtek - 27,6 millió részvény cserélt gazdát, ami az átlagos napi forgalom több, mint ötszöröse. A Business Week pénteken konkrét személyekre való hivatkozások jelentette azt, hogy a Xerox a Hewlett-Packard-dal, a Canon-nal és egy Silverlake Partners nevű befektetői csoporttal tárgyaltak a cég felvásárlásáról.

0

SAS: a cég 24 év óta első működési vezérigazgatóját nevezték ki pénteken

2000. szeptember 18. 00:38

Az 1 milliárd $-os évi forgalmú SAS Institute a világ legnagyobb magánkézben lévő szoftver cége, egyébiránt a statisztikai ill. adatraktár szoftverek koronázatlan királya ( aki akár rövid ideig is használta a SAS szoftvereit az talán egyetért velem abban, hogy nemcsak az osztályában áll egyedül a SAS, hanem több osztállyal áll a legközelebbi vetélytárs, az SPSS előtt ... ). Az 59 éves Jim Goodnight, a SAS egyik alapítója és hosszú ideje vezérigazgatója 46 éves Andre Boisvert-et nevezte ki működési vezérigazgatónak (COO - Chief Operating Officer), míg ő maga a cég elnök-vezérigazgatója marad. A cég napi működését így Boisvert veszi a kezébe és ő fogja irányítani a SAS szoftver értékesítési ill. fejlesztési divízióit.

0

Scott McNealy, a Sun Microsystems alapítója és elnöke 68,6 millió $-nyi fizetést, prémiumot és részvényopciót kapott a 2000-ben

2000. szeptember 18. 00:33

McNealy 1984-óta a cég igazgatótanács elnöke a kompenzációs csomag részeként 4,8 millió $ értékű prémiumot és 103.646 $-os alapfizetést kapott - valamint 500.000 részvényre szóló opciót, amelynek értéke kb. 63,7 millió $ lesz, ha a részvények évi 10%-os mennek fel addig, amíg a részvényopció 2010. április 12-én lejár. Az opció elszámolási árfolyama részvényenként 80$. Az 1999-es pénzügyi évben McNealy fizetése, prémiuma és egyéb bonuszai 3,7 millió $-t tettek ki, ezenkívül 200.000 részvényre szóló opciót is kapott.

0

Ironbridge Networks: új vetélytársa lesz a Cisco-nak és a Juniper Networks-nek?

2000. szeptember 14. 23:14

A nemrégiben indult Ironbridge Networks hálózati szoftvereket készítő amerikai cég, amely jövő héten új, nagy sebességű hálózati router eszközt fog bemutatni. A cég szerint az új eszköz a Cisco által készített hasonló berendezéseknél jobb teljesítményt nyújt - alacsonyabb ár mellett. Az Ironbridge az szintén újonc Avici Systems, a Pluris és a Charlottes Web Networks-höz hasonlóan szeretne magának kihasítani egy szeletet a nagy sebességű router-ek piacán.

0

Pannon W@P-on az Olimpia

2000. szeptember 14. 21:28

Sydneyben szeptember 15-én lobban fel a láng a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokon, a Pannon GSM Rt W@P szolgáltatásán azonban már szeptember 11-étől elérhető az Olimpia című fejezet és ezzel újabb fontos mérföldkőhöz érkezik a március eleje óta működő Pannon W@P.

0

Két újabb díj a Siemensnek

2000. szeptember 14. 21:22

Két rangos díjjal bővült a HiPath Xpressions 470, a Siemens Információs és Kommunikációs Hálózatok egyesített üzenetközvetítő rendszere által az utóbbi egy évben begyűjtött elismerések sora. A díjakat a nemrégiben tartott San Diegó-i MailVergence 2000 kiállításon adták át a Davidson Consulting piackutató cég képviselői.

0

Új Philips hangkártyák

2000. szeptember 14. 20:48

A QSound Labs. tegnap jelentette be, hogy a Philips három legújabb hangkártyája, a Rhythmic Edge TM , a Seismic Edge TM és az Acoustic Edge TM a QSound Labs. által kifejlesztett pozicionált 3D hangkeltési technológiát használja majd. Az új hangkártyák lelke a Philips SAA7780 ThunderBird programozható DSP-je, amely igen erős számítási kapacitásának köszönhetően 64 hangforrás hardveres gyorsítására képes, és amely természetesen kompatibilis a legnébszerűbb 3D-s szabványokkal is (EAX, A3D).

0

Intel Plugfest: az utolsó simítások az Itaniumon

2000. szeptember 14. 20:33

A las vegas-i (AZ, USA) Caesars Palace ezen a héten egy óriási Itanium-tesztelő bázissá alakult át. A szoftver- és hardvergyártók az utolsó simításokat végzik az év végén bemutatandó Intel Itanium processzoros szervereken és munkaállomásokon.

0

Aureal hírek

2000. szeptember 14. 20:23

A madarak azt csiripelik...kezdhetném, hiszen nem megerősített, feltételezett információink vannak csak a Vortex of Sound oldaláról. Ez is több a semminél.

0

Internetezés taxiból

2000. szeptember 14. 17:21

A Yahoo! a Medallion Financial Corporation-nel és a Team Systems Corporation-nel közösen ma útjára bocsátotta azt a tíz new york-i taxit, amelyekben az utasok inyen internetezhetnek. Az autók a megszokott sárga helyett lila színre vannak festve, a hátsó üléseken pedig Palm VII kéziszámítógépek segítségével érhető el a világháló.

0

Az Inktomi 1,3 milliárd $-ért megveszi a FastForward Networks-öt

2000. szeptember 13. 22:17

A keresőtechnológiájáról híres Inktomi tisztán részvényes ügylet keretén fogja megvásárolni az Internet közvetítő technológiával foglalkozó FastForward Networks-öt. Az Inktomi számos népszerű Internet portálnak, pl. a Yahoo-nak és az America Online-nak szállít kereső technológiát. Az Inktomi tegnapi részvényárfolyamát alapul véve az ügylet értéke kb. 1,3 milliárd $.

0

Új digitális Panasonic kamerák

2000. szeptember 13. 19:03

A Panasonic e.cam becenévvel három új, digitális videokamerát hozott forgalomba: az NV-MX7-et, az NV-MX5-öt, valamint az ugyanezen elvre épülő NV-MX1 alapmodellt, amelyek teljesen új stílust teremtenek a mobil videofilmezésben, a fényképezésben és a zenehallgatásban. A magas színvonalú digitális videofilmezés és az elektronikus állóképek 1,08 megapixel felbontással történő rögzítése mellett az MX7 és az MX5 használói visszajátszhatják kedvenc zeneszámaikat a kompakt, 64 MB-os SD memóriakártyáról, amelyen akár egy órányi jó minőségű hangfelvétel is elfér.

0

A Smashing Pumpkins legújabb lemeze csak MP3 formátumban jelenik meg - és jogtisztán letölthető az Internetről

2000. szeptember 13. 18:48

Micsoda különbség ez a Napster-t perelő olyan zenekarokhoz képest, mint a Metallica! A Smashing Pumpkins ez alkalommal tehát nem jelentet meg CD-t a Virgin Records-nál - mindössze 25 (!!) db LP változatot adtak ki, egyébként csak MP3 formátumban lehet hozzáférni a Machina II: The Friends and Enemies of Modern Music (Machina II: a modern zene barátai és ellenségei) c. albumhoz, amelyen 25 dal található.

0

Ma nyitotta meg kapuit a párizsi Apple Expo 2000

2000. szeptember 13. 17:33

Szeptember 13-a és 17-e között Párizs lesz a Mac-rajongók mekkája, ugyanis ekkor rendezik meg a franciaországi fővárosban az Apple Expo 2000 kiállítást. Az Expo igen eseménydúsnak ígérkezik. Többek között itt mutatja majd be a Microsoft az Office 2001 Mac platformra írott verzióját. Emellett pedig olyan eseményeknek ad otthont a képen látható impozáns épület, mint az Európa legkreatívabb ötletgyártóit egybegyűjtő Apple Creative Forum valamint az Apple Creative Jam , mely több mint 50, Európa minden tájáról összesereglett diák számára nyújt kreatív kurzusokat video/film, grafikus tervezés, zene, fotó és Web design témakörökben.

0

IBM-Extricity megállapodás B2B termékek integrálásával kapcsolatban

2000. szeptember 13. 15:29

Az IBM bejelentette, hogy a Websphere Business-to-Business Integrator szoftver tartalmazni fogja az Extricity Software legújabb, üzletfelek közötti üzleti folyamatok kezelésére használt technológiáját. Az ez év vége felé megjelenő Websphere Business-to-Business Integrator olyan cégeket céloz meg, amelyek Web-alapú beszállítói láncolatokat készítenek ill. elektronikus piachoz vagy tőzsdéhez csatlakoznak.

0

A Siebel 975 millió $-ért megveszi egyik riválisát, a kanadai Janna Systems-et

2000. szeptember 12. 23:19

A CRM (customer relationship management - ügyfélkapcsolat menedzsment) piacon vezető Siebel Systems tegnap jelentette be az ügyletet, amelytől a Siebel vezetői azt várják, hogy a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégek és biztosító társaságok is a Siebel CRM szoftvereit fogják vásárolni. Az akvizíció révén a Siebel tovább bővíti CRM alkalmazásait a Janna Enterprise Suite 2001 szoftver hozzáadásával - e szoftver segítségével pénzügyi intézetek és biztosító társaságok szinkronizálhatják az ügyfelekkel különféle csatornákon (pl. Web storefront-okon [kb. katalógusok], call center-eken és viszonteladókon) keresztül folytatott tranzakciókat.

0

Megalakult a Microsoft és az Ericsson közös cége

2000. szeptember 12. 21:39

Az Ericsson és a Microsoft megalapították az Ericsson Microsoft Mobile Venture AB-t. Ez a közös vállalat a hálózatüzemeltetők számára fejlesztett mobil e-mail megoldásaival felgyorsítja a mobil Internet elterjedését. Az első megoldás még az idén megjelenik.

0

Bővülő iPaq választék

2000. szeptember 12. 21:36

A Compaq Computer ma képernyő- és periféria-választékának bővítéséről számolt be. Az új, 15-os (38,1 centiméteres) TFT képernyő az iPAQ asztali gépeket egészítené ki.

0

VST Reader - CompactFlash és SmartMedia kártyákhoz

2000. szeptember 12. 17:52

A SmartDisk Corporation bejelentette új, USB portra csatlakozó készülékét, a VST Flash Media Reader névre hallgató kis hasznosságot, mely mind CompactFlash, mind SmartMedia kártyák olvasására képes. Azok a vásárlók, akik digitális kamerát, MP3 lejátszót, digitális diktafont, digitális személyi asszisztenst használnak, most egyetlen készülékkel kezelhetik a fentiekhez használt memóriakártyákat - bár van egy olyan gyanúm, hogy hazánkban egyelőre kevesen vannak, akik ilyen problémával küszködnek.

0

Újabb perek a memóriaiparban

2000. szeptember 12. 17:01

A Rambus szabadalomsértésre hivatkozva Németországban és Franciaországban is beperelte a Micron-t és a Hyundai-t. Az indok továbbra is a régi: az említett vállalatok SDRAM és DDR SDRAM memóriái és ezekhez kapcsolódó technológiái álítólag a Rambus szabadalmait sértik.

0

A Solectron kiváló eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét

2000. szeptember 12. 16:54

A Solectron a világ egyik legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója (contract manufacturer of electronics - CME), a cég az augusztus 25-én zárult pénzügy évét 171 millió $-os nettó nyereséggel zárta, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 103,5 millió $-ral (65%-os növekedés), míg a forgalom 75%-kal, 4,74 milliárd $-ra nőtt a tavalyi 2,71 milliárd $-hoz képest.

0

Már kapható a Nike/S3 digitális audiolejátszó készüléke

2000. szeptember 12. 16:47

A Nike és az S3 bejelentették, hogy kapható a két vállalat által közösen kifejlesztett .mp3 lejátszó készülék, a nagy sikerű Diamond Rio alapjain nyugvó PSA/Play 120. A PSA/Play 120 64 MByte memóriával rendelkezik, amiben hozzávetőlegesen 120 perc zene tárolására képes. A készüléknek később megjelenik egy 32 MByte memóriával szerelt változata is, a PSA/Play 60, ami közel 60 percnyi hanganyag tárolására képes.

0

Vox.Link feledékenyeknek

2000. szeptember 11. 22:09

A Vox2 olyan termékkel rukkolt elő, mely valójában semmiféle forradalmi újítást vagy ötletet nem hordoz magában, ám sokak életét megkönnyítheti.

0

Nincsenek károk Tajvanon

2000. szeptember 11. 21:49

A tegnapi földrengés a hírek szerint nem okozott kárt a Távol-keleti ország elektronikai iparában. A kormány jelentéseit a nagyobb cégek, például a Mosel Vitelic Inc. vagy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. is megerősítették. A szigeten kisebb áramkimaradások is előfordultak, de a gyárakat ezek nem érintették. Halálesetről sem érkezett hír; így valószínűleg az ijedtségen kívül komolyabb kár sem az ország infrastruktúrájában, sem a memóriaárakban nem esett.

0

A Toshiba és a Dell stratégiai megállapodása

2000. szeptember 11. 21:33

A Toshiba és a Dell ma stratégiai megállapodást kötöttek - szóla cégek sajtóközleménye. A megegyezés szerint a két vállalat a jövőben együtt fejleszt és szállít majd számos terméket, mint például memóriachipeket, folyadékkristályos kijelzőket és adattároló eszközöket.

0

Újra földrengés rázta meg...

2000. szeptember 11. 19:06

...tegnap Tajvant, mely az előzetes jelentések szerint 6.2-es erősségű volt a Richter skála szerint. A rengéseket még az epicentrumtól 100 mérföldre lévő Taipei-ben is érezni lehetett, az épületek kilengtek.

0

A Hewlett-Packard megerősítette, hogy tárgyal a PricewaterhouseCoopers tanácsadói részlegének felvásárlásáról

2000. szeptember 11. 15:38

A Hewlett-Packard mai sajtóközleményében megerősítette, hogy tárgyal a PricewaterhouseCoopers könyvelő cég globális menedzsment- és információtechnológiai tanácsadó részlegének megvételéről. Bár a HP szerint egyelőre semmi garancia nincs a tényleges üzlet létrejöttére, a hírek szerint a tranzakció körülbelül 17-18 milliárd dollár értékű készpénzt ill. részvényt érintene. A további részletek egyelőre nem nyilvánosak.

0

Xerox: digitális Olimpia

2000. szeptember 11. 14:32

1964-ben az innsbrucki téli olimpián, amikor a Xerox eloször támogatta az

0

A Guillemot bejelentette legújabb Maxi Sound Muse hangkártyáját

2000. szeptember 6. 15:22

A cég által bejelentett PCI hangkártya nem titkoltan a vékony pénztárcájú felhasználókat célozza meg, ugyanis a - várhatóan szeptember elején boltokba kerülő - termék mindössze 29 USD-be kerül majd. A kártya négycsatornás kimenettel rendelkezik és támogatja a legnépszerűbb 3D-s audió szabványokat (DirectSound 3D, EAX 1.0 és A3D 1.0); míg a MIDI kedvelőinek egy integrált Yamaha Xgstudio szintetizátorral kedveskedik. A sajtóközleményből azonban több - éppenséggel kulcsfontosságú - információ is hiányzik: például hogy milyen DSP is dolgozik a kártyán, s hogy ez támogatja-e a teljes HRTF-et vagy sem.

0

A Fortune magazin listája a leggazdagabb negyven évnél fiatalabb amerikaiakról

2000. szeptember 6. 15:04

Michael Dell, a Dell Computer 35 éves elnök-vezérigazgatója vezeti a listát 17,08 milliárd $-os vagyonával. A 37 éves Ted Waitt, a Gateway alapítója és elnöke végzett a második helyen 8,54 milliárd $-os vagyonával. A Top 10-en belül az összes többi helyezett Internet cégeket (Yahoo, Amazon.com, e-Bay, stb.) képvisel.

0

ATC PureBass

2000. szeptember 2. 18:42

Az American Technology Corp. bejelentette legújabb szabadalmaztatott technológiáját, mely a PureBass névre hallgat. Ezzel a technológiával új, kisebb méretű és nagyobb teljesítményű subwoofer-eket lehet építeni, melyek szélesebb tartományban működnek, kisebb torzítással.

0

Az Intel komoly gyártási gondokkal küzd

2000. szeptember 1. 13:51

A The Register az Asia Biztech által közölt adatok alapján úgy látja, hogy az Intel igen komoly gyártási problémákkal kell, hogy megküzdjön - mégpedig nem csak rövid távon. A Nikkei jelentése szerint az Intel sem a high-end, sem pedig a low-end szegmens piaci igényeinek nem tud eleget tenni. A CPU óriás súlyozni kényszerül termékeit: feltehetően a hiány leginkább a Celeron szériát fogja sújtani legalább ez év végéig, míg a PIII család 75 százalékos prioritást élvez az Intel által forgalmazott CPU-k között.