Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 13. 19:59

Comdex: Nem jelenik meg a 3dfx Voodoo5 6000

A 3dfx ma a Comdex kiállításon bejelentette, hogy a professzionális grafikus eszközöket készítő Quantum3D licenszelte a Voodoo5 6000 kártya alapját képező 4-utas SLI technológiát.

A 3dfx továbbá azt is bejelentette, hogy a technológián alapuló termékek forgalmazására kizárólag a Quantum3D jogosult, és a kártyák egyáltalán nem kerülnek az üzletekbe, csak a Quantum3D AAlchemy professzionális munkaállomások részeként férhetőek hozzá.

A 3dfx a Comdex kiállítás során demonstrálja majd a 4-utas SLI technológia erejét, de kizárólag egy kiválasztott üzleti partnerekből és szakértőkből álló csoport vehet részt a bemutatón. A 3dfx közleménye szerint a technológia segítségével lehetséges a 60 fps sebesség elérése a Quake 3 Arena játékban 1600x1200 pixeles felbontás és 32 bites színmélység esetén (NVIDIA GeForce2 Ultra: 58 fps - lásd AnandTech). De ezzel a kártyával valószínűleg sosem fognak Quake-et játszani.

Ezzel a lépéssel a 3dfx Voodoo5 6000 kártya gyakorlatilag még megjelenése előtt befejezte földi pályafutását és megváltozott formában a professzionális 3D grafika területén él tovább.

Személyes vélemény: Természetesen nyilvánvaló, hogy a Quantum3D nem fog ilyen kártyát kiadni. Egyrészt már építettek kártyát 32 VSA-100 chipre, azaz minek licenszelnék a 4-chipes SLI-t? Másrészt dedikált OpenGL alkalmazásokban a kártyának nem sok esélye lehet egy hasonló árú 3Dlabs vagy FireGL kártya ellen.

A 3dfx-nek szüksége volt rá, hogy kultúráltan tálalja a Voodoo5 6000 kudarcát, így emelt fővel és büszkén szállhatott ki ebből a játékból. Az más kérdés, hogy egy professzionális videokártya teljesítményét nem Quake3 benchmarkokkal szokás demonstrálni...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról