Szerző: Vörös Péter

2000. november 20. 07:06

Comdex: a Dell a csúcskategóriájú tárolóeszköz piac óriásaival szeretné felvenni a versenyt

[TechWeb] De vajon képes lesz-e arra az EMC ellen, mint amit ő maga el tudott érni a PC piacon a Compaq, IBM és Gateway ellen? A tervek szerint igenis ez a Dell célja: Michael Dell egy Comdex-es interjún pontosan "három betűs" cégeket nevezett meg célpontként a csúcskategóriájú tárolóeszközök piacán, amelyet egyébként a Compaq vezet (a Digital-tól átörökölt tárolóeszköz részleg révén), de amelyen a legélénkebb verseny az EMC és az IBM között van.

A Dell a csúcskategóriájú tárolóeszköz piacon a versenytársak árainál 10-20%-kal is olcsóbb lesz, ha kell. Referenciaként az USA Tengerészetének nemrég leszállított 2000 TB-os tároló rendszerét említette Michael Dell. Ezenkívül szervereket, munkaállomásokat, és asztali ill. laptop PC-ket is fognak szállítani a tengerészetnek.

Világos az, hogy a Dell (amely egyszerű, közvetlen értékesítésre specializálódott olcsó PC gyártó volt, majd a vállalati piacot uralta) szeretne a vállalati technológiai láncolat mindinkább kifinomult részeit is megtámadni. Jelenleg a cég állítása szerint a Dell a munkaállomások első számú szállítója, darabszám és bevétel alapján egyaránt. Egyes megfigyelők szerint ez igaz is lehet az Intel munkaállomások piacán, de nem a jóval erősebb Unix alapú munkaállomásokat is figyelembe véve.

Könnyű megérteni azt, hogy miért szeretne egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a cég a tárolóeszközök piacára: a szakértők többsége szerint a tárolóeszközök iránti kereslet jelentősen fog nőni, főként az Internet miatt.

Az EMC nem tart a Dell-től, mint potenciális vetélytárstól: az EMC szerint a Dell-nek még csak elképzelése sincs a csúcskategóriájú piacról, egyáltalán nincs jelen ezen a piacon és "egyetlen nagy szervezet sem támaszkodik a Dell-re a működtetéshez". A Dell-nek a Tengerészettel kötött szerződésével kapcsolatban az EMC annyit jelentett ki, hogy ez nem jó jel a nemzetbiztonság szempontjából: ti. bár a termékek olcsók, de ugyanannyira megbízhatatlanok is és szinte biztos, hogy nem fognak megfelelően működni.

Egyes szakértők szintén szkeptikusak: egyedül az árazás révén nem lehet betörni az amúgy is erős versennyel fémjelzett csúcskategóriájú tárolóeszköz piacra. Ugyanakkor hasonló szkepticizmus vette körül a Dell korábbi lépéseit (asztali PC piac, laptop piac, Intel munkaállomások piaca, stb) is, de eddig szinte mindig a Dell lett a nyertes...

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról