:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 22. 08:31

A Novell nyeresége és forgalma csökkent a negyedik negyedévben

[TechWeb] A Novell kedden gyenge eredményekről számolt be a pénzügyi negyedévéről ill. évéről. A hálózati operációs rendszer gyártó cég a gyenge eredményeket főként a NetWare üzletágnak tulajdonítja. Eric Schmidt, a Novell elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy nehéz évet zár a cég, de azt is hozzátette, hogy már fél éve folynak azok a munkálatok, amelynek révén a vállalat mindinkább szolgáltatás orientált cég lesz.

A Novell október 31-én záruló, negyedik negyedéves forgalma (!!) 273 millió $ volt, szemben a tavalyi hasonló időszak 345 millió $-jával. Egy 48 millió $-os átszervezési költség miatt a negyedik negyedévet a cég részvényenként 11 cent veszteséggel zárta.

A pénzügyi évet a cég 1,16 milliárd $-os forgalommal zárta, szemben a tavalyi 1,27 milliárd $-ral. A 2000. pénzügyi év profitja 49 millió $ volt, szemben a tavalyi 191 millió $-ral.

A cég "dobozolt" szoftvereinek (főleg a NetWare-nek) eladásai 243 millió $-ral (47%) csökkentek. A NetWare ma a cég teljes forgalmának 23%-át teszi ki.

Az egyik növekedési terület a nagy hálózati site licenszek eladása és az OEM gyártóknak történő eladások, ezeknek forgalma 12%-kal növekedett az év során és 750 millió $ forgalmat tett ki, a cég teljes bevételeinek 65%-át adva.

Dennis Raney, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a cég továbbra is gyenge forgalom növekedésre számíthat addig, amíg forgalmi növekedés nem kezd el jönni az eBusiness Net szolgáltatási kezdeményezésből és amíg véget nem ér a cég disztribúciós csatorna partnereinek átszervezése a rendszerintegrációs ill. szolgáltató piacokon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.