Szerző: Vörös Péter

2000. november 24. 11:26

Dacára a Pentium 4 megjelenésének továbbra sem nőnek a Rambus megrendelések

[EB News] Az új Intel CPU csak a Direct RDRAM-ot támogatja - ez újabb reménysugár lehet a Rambus számára. Az EB News meginterjúvolta a négy legnagyobb Rambus gyártó közül hármat - és az eredmény az volt, hogy alig-alig kaptak OEM megrendelést a Rambus memóriára.

A kereslet kielégítéséhez a Samsung Electronics negyedik negyedéves Rambus chip termelését 20%-kal növelte az előző negyedévhez képest. Viszont a Hyundai Electronics, az Infineon Technologies és a Micron Technology szerint enyhe a kereslet az OEM PC gyártók részéről. A Hyundai és a Micron azt mondta, hogy lényegében leálltak a Direct RDRAM termeléssel, és csak konkrét rendelések esetén kezdik el újra a termelést. Az Infineon, amely a nyáron havonta több millió Direct RDRAM chip-et gyártott jelentős készletekkel rendelkezik és szintén leállította a gyártást.

Ulrich Schumacher, az Infineon elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a cég olyan DRAM-okat gyárt, amilyeneket a vevők kívánnak - egyszerűen csak nincs OEM kereslet a Direct Rambus chip-ek iránt, mivel az OEM PC gyártók jelentős készleteket halmoztak fel nyár óta. Egyes elemzők szerint azért is lehet alacsony a kereslet a Rambus chip-ek iránt, mert az Intel bejelentette, hogy a következő év közepén piacra dobja A Pentium 4 "Northwood" kódnevű változatát, amely képes az SDRAM/DDRAM használatára.

Egyebek között a Compaq, a Dell, a Gateway, a Hewlett-Packard és IBM is piacra dobott Pentium 4 + Rambus alapú munkaállomásokat és csúcskategóriájú PC-ket. A legtöbb modell 3.000$ felett van, ez volt az Intel kezdeti célpiaca a Pentium 4-hez.

A Samsung és a Toshiba a Sony PlayStation 2-höz gyártanak Direct RDRAM-t, játékkonzolban két Rambus chip van.

Hans-Dieter Mackowiak, a Samsung Semiconductor értékesítési és marketing igazgatója szerint a Samsung kezében van a globális Rambus memória piac 80%-a, amely egyben a Samsung teljes DRAM (bit) termelésének 8%-át teszi ki.

David Mooring, a Rambus elnöke szerint 2003-ra a teljes DRAM piac 40%-a lesz Direct RDRAM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról