:

Szerző: mz

2000. november 13. 20:28

Indul a Pannon GSM 1800 MHz-es szolgáltatása

[Pannon GSM] A Pannon GSM Rt., élve az 1999-ben aláírt koncessziós szerződés adta lehetőséggel, november 16-án 0 órától Budapest területén 1800 MHz-es frekvenciatartományban is nyújtja szolgáltatását. A koncessziós szerződés szerint erre egy évvel azután nyílott lehetőség, hogy a Pannon GSM az akkor piacra lépett harmadik magyarországi GSM társaság számára biztosította a belföldi roamingot.

A Pannon GSM szakemberei által kiépített 1800 MHz-es hálózat tökéletesen integrálódik a 900 MHz-es sávban már 1994 óta működő hálózatba, így a második frekvenciatartomány megnyitásából a felhasználók csak annyit vesznek majd észre, hogy tovább emelkedik a szolgáltatások Európában már most is élvonalbelinek számító minősége.

Az 1800MHz-es frekvencia tartomány használatba vételével jelentősen növekedhet a kapacitás kiépítésének lehetősége a Pannon GSM hálózatában – ha beszéd célú forgalomról lenne szó, akkor az így rendelkezésre álló kapacitás mind a 10 millió magyarországi lakos igényeit ki tudná elégíteni - így a sikeres hívások aránya továbbra is Európa szerte az egyik legmagasabb maradhat a Pannon GSM hálózatában.
A nagyobb kapacitás szükségessége és előnyei elsősorban a sűrűn lakott területeken, Budapest belvárosában, illetve a nagyobb városokban, valamint az adatátviteli szolgáltatások igénybevételénél lesznek érzékelhetőek. Az előrejelzések szerint – amelyek az adatátvitel súlyának erőteljes növekedésével számolnak – az integrált hálózat kapacitása 2004-ig, 2005-ig fedezi majd az igényeket.

A Pannon GSM által kiépített 900 MHz-es és 1800 MHz-es integrált hálózat magában hordozza a fejlődés lehetőségét, és lehetővé teszi, hogy a közeljövőben bevezetésre kerülő GPRS technológia nagyobb sávszélesség igényét is kielégítse.

Az immár több, mint 1 millió Pannon GSM előfizetőnek az 1800 MHz-es hálózat használata kapcsán semmilyen teendője nincs, a hálózatban olyan fejlett algoritmus működik, amely mindig maga dönti el, hogy az ügyfél számára melyik frekvencia tartomány használata a legoptimálisabb. Nem lesz érzékelhető a felhasználó számára, hogy éppen mikor használja a 900 MHz-es vagy az 1800 MHz-es frekvenciasávot és nincs minőségi különbség sem a kettő között.

A Pannon GSM Rt. 2000-ben 120 millió dollárt költ hálózata fejlesztésére, amely magában foglalja az 1800 MHz-en működő adóvevő egységeket is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.