Szerző: mz

2000. november 15. 21:27

Ballmer és Ellison: két nagyra nőtt óvodás

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója és Larry Ellison, az Oracle elnöke kisebbfajta szópárbajba, amolyan "üzengessünk egymásnak" párharcba keveredett a Comdex elején. A szóváltást leginkább az óvodások és kisiskolások anyád - tied veszekedéséhez tudnám hasonlítani.

A dolog valahogy úgy kezdődött, hogy Ellison visszaütött, és megpróbált bohócot csinálni a Microsoftból, teljesen életképtelennek állítva be az asztali operációs rendszerek vezető gyártójának jövőbeli elképzeléseit. A Microsoft sem sokat késlekedett a válasszal, hiszen az adatbázis-óriás Oracle jövőképén is kétségtelenül van mit csiszolni.

Az Oracle és a Compaq együttműködésének eredményeképpen hamarosan egy egyszerűsített hálózati eszköz kerülhet piacra. Az új készülék az Oracle azon termékvonalának képezi részét, melybe minden szükséges hardvert és alkalmazást - az operációs rendszerrel együtt - egyben tartalmazó, a tartalmat, adatokat és alkalmazásokat elsősorban internetes kiszolgálókról elérő berendezések tartoznak. Egyik nagyon fontos jellemzőjük, hogy - naná - szükségtelenné teszik a Windows 2000 és az egyéb Microsoft operációs rendszerek használatát. Ellison szerint nagy igény van olyan termékekre, melyek könnyen integrálhatók a meglévő vállalati hálózatokba, ugyanakkor könnyen is használhatók. Ahogy a szoftvergyártók egyre erősebben követik azt az irányzatot, hogy a programokat weben keresztül teszik elérhetővé, a hálózati PC-k piaca folyamatosan növekszik.

Az Oracle, Sun és szövetségeseik úgy látják, hogy a jövőben nemcsak a hálózati PC-k, hanem a különféle kézi és mobil eszközök is erősen támaszkodni fognak a hálózati szolgáltatásokra és tartalomra.

Érdekes módon Bill Gates - azt hiszem, őt mindannyian ismerjük - nemrég úgy nyilatkozott, hogy ugyan szükség van nagyméretű adatbázisokra, azonban a PC-knek is megfelelő teljesítménnyel kell rendelkezniük, hogy az adatbázisokból kinyert adatokat feldolgozzák.

Az, hogy a napokban számos más szereplő mellé a Toshiba is belépett a szerverkészülékek piacára, némileg mégiscsak azt igazolja, hogy egyes területeken a specializált készülékeké a jövő. (Ezek olyan kiszolgálók, melyek valamilyen célfeladatot látnak el, és bár túlnyomó részt szabványos összetevőkből állnak, például egy általános célú számítógépnél gyorsabban tudnak webszerver alkalmazásokat futtatni.)

A fentiekkel szöges ellentétben áll a Microsoft véleménye. Ők úgy vélik, senki sem akar újra lebutított terminálok előtt ücsörögni, senki sem szeretne gyakorlatilag a számítástechnika őskorába visszatérni. Ballmer szerint Ellison nézetei elavultak, hiába beszélt az Oracle éveken át az NC (network computer, hálózati számítógép) koncepciójáról, abból gyakorlatilag semmi sem valósult meg. Ugyancsak kínosat bukott az Oracle Raw Iron nevű gépe, mely egy, a Microsoft rendszereitől független kiszolgáló és adatbázis készülék. Az első darabokat idén áprilisban szállították belőle - éppen csak egy évet csúszva az eredeti dátumhoz képest.

A Microsoft szerint olyan intelligens készülékek fogják uralni a jövőt, melyek XML nyelv használatával csatlakoznak egymáshoz és a kiszolgálókhoz. A Microsoft úgy véli, hogy ugyan vannak alkalmazási területek, ahol szükség lehet egyszerűsített eszközökre, de az uralkodó irányzat - attól függetlenül, hogy pillanatnyilag némileg visszaesett a PC piac növekedése - az intelligens készülékek fejlesztése és használata.

Személy szerint én is sokkal jobban szeretnék egy nagyobb teljesítményű PC előtt ücsörögni, mint egy hálózati PC-t használni. Ebben a tekintetben tehát a Microsoft mellé kellene állnom, csak egyvalamit nem értek: ha a Microsoft intelligens személyi számítógépeket akar a jövőben, pontosan mit jelenthet a .net koncepció?

Még egy fricska: a Microsoft a Comdexen ingyenes bögrékkel igyekezett hirdetni, hogy adatbázis-alkalmazásai sokkal gyorsabban futnak, mint más gyártók termékei. Ellison nemrég olyan ajánlatot tett, hogy egymillió dollárt fizet a vásárlóknak, ha cége adatbázis és e-kereskedelem programjai nem futnának háromszor gyorsabban, mint az IBM vagy a Microsoft szoftverei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról