Szerző: Vörös Péter

2000. november 30. 09:36

A Gateway profit-figyelmeztetést tett közzé

A gyengén sikerült Hálaadás hétvégi eredmény miatt a cég azt jelezte előre, hogy negyedik negyedéve a vártnál gyengébben fog sikerülni: darabszám alapján 28 %-kal volt gyengébb a PC forgalom a tavalyinál az ünnepi hétvégén.

A cég a 2001-es évre vonatkozó profit előrejelzését is csökkentette: a várható nyereség immár "csak" 1,89$ részvényenként, szemben a korábbi becslések szerinti 2,27$-ral. Az első negyedévre a cég a PC darabszám forgalom 8%-os csökkenésére számít, míg az év további részén nagyjából azonos szinten marad a forgalom 2000-hez képest.

Az idei év negyedik negyedévére a Gateway kb. 2,55 milliárd $-os forgalmat vár, ez kb. egyenlő a tavalyi hasonló időszakban elért eredménnyel - de a vártnál 500 millió $-ral alacsonyabb. A Gateway szerint a nyereség az elemzők által várt szint közel fele lesz: a negyedéves profit részvényenként 37 cent lesz, szemben a korábban előrejelzett 62 centtel.

Külső tényezőként az sem segített, hogy a kedden közzétett fogyasztói bizalom index (' index of consumer confidence') enyhén csökkent és az amerikai gazdaság növekedésének lassulására utal számos más tényező is (ld. a kötvénypiac erősödése - a tőzsdepiac gyengülése).

A cég az első negyedévben agresszív árháborúra számít, ti. a cégek megpróbálják csökkenteni várhatóan jelentős készleteiket.

A Gateway részvényárfolyama tegnap 1,98$-ral (6,39%-kal) 29,02$-ra csökkent - a tőzsdét tehát nem nagyon lepte meg a hír, a korábbi árfolyamban már "benne volt" a dolog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról