:

Szerző: mz

2000. november 2. 21:38

Kiosztották az idei Siemens díjakat

[Siemens] A Siemens magyarországi csoportja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1999. tavaszán hosszú távú támogatási szerződét kötöttek a műegyetemi oktatási és kutatási tevékenység segítése céljából. Ennek keretében évről-évre együttműködési megállapodást kötnek. A 2001. évre szóló megállapodást ünnepélyes keretek között november 3-án, a Tudomány Napján írták alá a Műegyetemen. Ez alkalomból osztották ki a 2000. évi együttműködés részeként kiírt pályázat nyerteseinek az idei Siemens-díjakat.

A megállapodást a BME részéről Dr. Detrekői Ákos rektor és Dr. Pap László, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Siemens-részről Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalatcsoport (SNV) igazgatóságának elnöke és Frantik Ágnes, az igazgatóság tagja írták alá. A megállapodásnak megfelelően folytatódik a kutatási együttműködés és az oktatás támogatása, az idén több mint 20 millió forint értékben. Ezzel az öt évre szóló együttműködés ráfordításai már az első három évben meghaladják a 100 millió Ft-ot.

A BME Híradástechnikai Tanszéke és a Siemens ICN ágazata közös kutatási projektet indít (téma: IP hálózatok minőségi garanciájának – QoS – megfigyelése), melyhez pályázat útján az OM/OMFB támogatását is elnyerték. Az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék a Siemenstől korábban kapott automatizálástechnikai eszközöket beépíti oktatási programjába, az orvosbiológiai szakmérnök-képzéshez pedig orvostechnikai oktatási segédanyagokat kap.

A Siemens szoftverháza, a Sysdata Kft. szakkönyveket ajándékoz a Távközlés és Telematikai Tanszéknek és a Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszéknek, valamint az SNV-vel együtt támogatja a Tudományos Diákkörök munkáját. A Siemens Nemzetközi Diákprogramjában részt vehetnek BME-mérnökhallgatók, a németnyelvű képzésben részesülő mérnökhallgatók pedig Németországban, a Siemens AG-nál tölthetnek üzemi és diplomatervezési gyakorlatot.

A 2001. évi szerződésben új elemként a Siemens vállalta, hogy megalapítja a "Siemens Professzori Ösztöndíj"-at, melyet a Siemens-et érintő valamely szakterület oktatásában eredményesen tevékenykedő egyetemi oktató nyerhet el. A Siemens Professzori Ösztöndíjat az egyetemen végzett oktatói munkáért, a szakember-utánpótlásban kimagasló oktatóit tevékenységért adományozzák.

Folytatódik a Harvard Business Management folyóirat, a MAFC sportegyesület és a Schönherz Zoltán kollégium támogatása is: ez utóbbi infrastrukturális adottságait javítják Siemens információs és kommunikációs berendezések.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.