:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 8. 00:24

3dfx Voodoo5 6000: a problémák csak gyűlnek

[B3D] A híres-hírhedt Voodoo5 6000 egyre inkább problémás lehet a 3dfx számára. Korábban rengeteg időt töltöttek a megfelelő külső tápegység kiválasztásával, most pedig az Intel PCI bridge-el akadtak bajok.

Azért van szükség erre a chipre a kártyán, hogy az AGP buszt fizikailag leválasszák a VSA-100 chipekről. Ennek hiánya túl nagy feszültséggel terhelné meg az AGP buszt, tehát a chip egyfajta PCI-to-PCI bridge-ként funkcionál.

Az új Voodoo5 6000 referenciakártya már a HiNT HB-1 SE66 PCI bridge-el készül, amely legfeljebb 66 MHz-en képes működni és négy PCI master chipet támogat.

A HiNT chip nemcsak újabb és kisebb, mint a korábban használt Intel megoldás, hanem kevesebb energiát is fogyaszt. Teljes terhelés mellett a PCI vezérlő chip által felvett 0,2 Watt teljesítmény szinte elhanyagolhatónak tűnik. Ám az előnyökért komoly árat is kell fizetni, hiszen ezer darabos megrendelés esetén a HiNT HB-1 SE66 chip 13,75 dollárba kerül, ami nagyjából megfelel egy VSA-100 chip előállítási árának.

Mellesleg a 3dfx azóta már leszedte weboldaláról a Voodoo5 6000 dobozának fényképét. Szerény véleményem szerint egyre biztosabb, hogy sosem látjuk már ezt a kártyát a boltok polcain.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.